Zrušenie prevádzky a výpovedná lehota

poradňaporadňa

Sme poľnohospodársky podnik, v auguste sme zrušili prevádzku o ktorej sme nevedeli pred tromi mesiacmi, že ju zrušíme. Musíme prepustiť z nej ľudí, výpovedná lehota nebola dodržaná, nedali sme im výpovede z prac. pomeru. Teraz nechceme, aby sme platili pracovníkov aj vo výpovednej dobe aj odstupné, ako sa to dá riešiť?

Poradňa:Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodu z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, t.j. v tomto konkrétnom prípade je podľa nášho názoru daný dôvod na skončenie podľa písm. a) zákonného ustanovenia uvádzaného vyššie, t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.
Zamestnávateľ nestihol zamestnancom doručiť výpovede včas, preto zamestnanci nemajú možnosť pracovať aj počas výpovednej lehoty, ktorá by bežne začala plynúť, ak by bola výpoveď riadne doručená.
Jednou zo základných povinnosti zamestnávateľa je prideľovať zamestnancovi prácu počas celého trvania pracovného pomeru. Pracovný pomer pritom trvá aj počas plynutia výpovednej lehoty. Ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideľovať prácu, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce a zamestnancovi patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
Ak zamestnávateľ zrušuje prevádzku a výpovede zamestnancom neboli doručené, môže zamestnancom navrhnúť ukončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu.. Vzhľadom na skutočnosť, že dôvodom na skončenie pracovného pomeru sú organizačné dôvody, povinnosť zamestnávateľa vyplatiť zamestnancom odstupné stále trvá.
V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov výpoveďou alebo dohodou, patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne.
Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru, v dohode musia byť uvedené dôvody skončenia, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dôvodov organizačných zmien. Ak pracovný pomer zaniká dohodou z organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, je potrebné uviesť túto skutočnosť v dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom.
Zamestnancovi patrí odstupné, ak došlo k skončeniu pracovného pomeru z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, t.j. z organizačných dôvodov, bez ohľadu na skutočnosť, či bol pracovný pomer ukončený výpoveďou alebo dohodou.
Uzatvorenie dohody o skončení pracovného pomeru so zamestnancami, neuvedenie dôvodu skončenia pracovného pomeru v dohode a nevyplatenie odstupného považujeme za obchádzanie ustanovení Zákonníka práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy