Ako môže zamestnanec podať návrh na vyhlásenie konkurzu na zamestnávateľa?

poradňaporadňa

Ako majú postupovať bývali zamestnanci firmy, ktorá im dlhuje viac ako tri mesiace mzdy pri podaní na konkurz? Majiteľ a zároveň konateľ sa bráni vyhláseniu konkurzu sám na seba. Zamestnanci preto nemajú nárok na výplatu z garančného fondu.

Poradňa: Postup a spôsob podania návrhu na vyhlásenie konkurzu je pomerne zložitý proces, ktorý je podrobne upravený v zákone č.7/2005 o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov.

Zamestnanec je v tomto prípade v pozícii veriteľa zamestnávateľa, pričom veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku a zároveň možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť tohto dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch vykonateľných alebo písomne uznaných peňažných pohľadávok aspoň dvoch veriteľov, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať aj skutočnosti, z ktorých veriteľovi vyplýva oprávnenie podať návrh a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka; k návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré preukazujú pohľadávku, ktorá mu zakladá oprávnenie podať návrh, a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka. Pohľadávka veriteľa, ktorý podáva návrh, sa považuje za preukázanú, ak je uznaná dlžníkom na listine s úradne osvedčeným podpisom dlžníka alebo doložená právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu. Návrh je veriteľ povinný podať v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami. Navrhovateľ pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu, návrhu na povolenie reštrukturalizácie a návrhu na povolenie oddlženia je oslobodení od súdneho poplatku.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnanec môže podať návrh na vyhlásenie konkurzu na zamestnávateľa, ak zamestnávateľ písomne uznal pohľadávku, pričom podpis zamestnávateľa na listine musí byť úradne osvedčený alebo ak zamestnanec má právoplatný rozsudok súdu, ktorým je rozhodnuté o jeho pohľadávke.

Predpokladom dosiahnutia tohto právoplatného rozhodnutia súdu je, aby zamestnanec uplatnil svoj nárok na zaplatenie mzdy na súde formou žaloby, pričom o tomto spôsobe sme písali v našich článkoch zaoberajúcich sa nevyplatenou mzdou.
27.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Konkurz Kariera2010 Pravna poradna Nevyplatenie mzdy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy