Nevyplatenie mzdy a okamžité skončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

1)Bývalý zamestnávateľ mi nevyplatil od januára mzdu. Bola som zamestnaná na základe riadnej pracovnej zmluvy, ale dna 15.4.2010 som bola nútená dať výpoveď podľa paragrafu 69, zamestnávateľ mi nedal časť mzdy za mesiac január a celú mzdu za mesiace február a marec. Tiež mi strhával stravne lístky, ktoré sme ale nedostavali.
2) Ak dá zamestnanec okamžitú výpoveď podľa § 69,odst.1,písm.b ZP, musí požiadať aj písomne o vyplatenie náhrady mzdy za výpovednú dobu, alebo mu to plynie zo zákona.

Poradňa: Možnými spôsobmi riešenia situácie, keď zamestnávateľ nevypláca mzdu sme sa zaoberali v článku Nevyplatenie mzdy. Zamestnanec môže požadovať vyplatenie svojich peňažných nárokov, a to vrátane sumy stravného, formou žaloby. Súčasne upozorňujeme, že v prípade skončenia pracovného pomeru v zmysle ustanovenia § 69 Zákonníka práce sa jedná o okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca (tj. nie o výpoveď), kedy má zamestnanec nárok aj na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Tento nárok vyplýva z ustanovení Zákonníka práce a ak ho zamestnávateľ neuspokojí dobrovoľne, možno sa ho domáhať na súde do troch rokov od skončenia pracovného pomeru, inak sa premlčí. Nárok na náhradu mzdy zamestnanec nemá, ak okamžité skončenie pracovného pomeru bolo určené za neplatné.
10.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy