Zamestnávateľ nevypláca mzdu. Ako ďalej postupovať?

Jednou z možností, ako sa dostať k nevyplatenej výplate je poslať posledný pokus o zmier zamestnávateľovi.Jednou z možností, ako sa dostať k nevyplatenej výplate je poslať posledný pokus o zmier zamestnávateľovi. Zdroj: photl.com

Manžel pracoval v jednej firme, prácu si odviedol, ale zamestnávateľ mu neposlal výplatu. Keď sme sa domáhali peňazí, tak vždy sa zamestnávateľ vyhováral, že stihol vložiť peniaze na účet. Dali sme to preto aj na Inšpektorát prace, ale nedostali sme žiadnu odpoveď.

Poradňa: Po  čase sa opať vraciame k téme nevyplatenia mzdy alebo odstupného a v krátkosti zhrnieme možnosti, ako môže zamestnanec postupovať, ak mu zamestnávateľ nezaplatil odmenu za vykonanú prácu.

V prvom rade si treba zhromaždiť všetky  doklady a informácie, ktoré máte k dispozíci, ako  napr. pracovnú zmluvu, výplatné pásky a pod, aby ste mohli určiť sumu, ktorú  zamestnávateľ dlží a určiť tak výšku peňažnej pohľadávky, ktorú máte voči zamestnávateľovi a v prípade konanie na súde alebo polícii podporiť svoje tvrdenia.

Zamestnávateľovi môžete poslať ešte posledný pokus o zmier alebo predžalobnú výzvu, v ktorej mu vyčíslite vaše nároky a určíte termín na zaplatenie  a upozorníte ho, že ak nároky ani v tejto lehote neuspokojí, podáte proti nemu žalobu na súd a prípadne trestné oznámenie na  políciu z dôvodu nevyplatenia mzdy. Predžalobnú výzvu posielajte poštou doporučene, aby ste mali doklad o jej odoslaní, ktorý následne môžete využiť na súde a na polícii.

Ak zamestnávateľ na výzvu nezareaguje, nie je iná možnosť, ako sa obrátiť sa na súd. Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR). Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie.

S podaním žaloby  alebo návrhu na vydanie platobného rozkazu je spojená aj povinnosť zaplatiť súdny poplatok vo výške 6 % zo žalovanej sumy. Súdny poplatok sa platí v kolkoch, ktoré sa nalepia na prvú stranu žaloby pri podaní alebo až na výzvu súdu .  Ak je zamestnanec- navrhovateľ v nepriaznivej finančnej situácii, môže požiadať súd o oslobodenie od povinnosti zaplatiť súdny poplatok.Tlačivo, ktorým možno dokladovať pomery pri návrhu na oslobodenie od súdnych poplatkov je zverejnené na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu o zaplatenie mzdy, odstupného alebo inej pohľadávky voči zamestnávateľovi je potrebné podať na súd, v obvode ktorého má zamestnávateľ sídlo /miesto podnikania. Sídlo zamestnávateľa môže zamestnanec zistiť z obchodného registra alebo zo živnostenského registra.

Ak sa zamestnanec obráti na Inšpektorát práce a ten na základe sťažnosti zamestnanca zistí porušenie zákona, môže zamestnávateľovi uložiť povinnosť zjednať nápravu a dať mu prípadne pokutu, ale rozhodnutie inšpektorátu nie je vymáhateľné zo strany zamestnanca (napr. prostredníctvom exekútora) .

Nevyplatenie mzdy a odstupného zakladá trestnoprávnu zodpovednosť štatutárneho orgánu právnickej osoby alebo fyzickej osoby zamestnávateľa a zamestnanec môže podať trestné oznámenie, v ktorom sa súčasne bude domáhať aj náhrady škody.  Ak nie je mzda, plat alebo inú odmenu za prácu, náhrada mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, zaplatené v deň splatnosti, hoci podnikateľ mal na účte peniaze, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie svojej činnosti, nevyplatenie mzdy je v rozpore so zákonom.

Vyššie sme uviedli  základné možnosti, ako si uplatniť svoj nárok na mzdu, ak ju zamestnávateľ nevyplatí dobrovoľne. Podrobnejšie informácie nájdete aj v ostatných článkoch , napr. Ako postupovať v prípade, ak zamestnávateľ nevypláca mzdy?

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Plat Mzda Mzdy Vyplatenie Nevyplatenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy