Keď sa váš priateľ stane vaším šéfom: Ako prežiť cudzie povýšenie?

Váš najlepší priateľ na pracovisku bol práve povýšený. Samozrejme chcete sa s ním radovať, najmä v období veľkých a dôležitých zmien, ale máte tiež zmiešané pocity, či váš vzťah plný dôvery bude pokračovať a nie ste si istí, čo robiť. V takom prípade je pred vami veľmi veľká výzva - udržať vzťah na nohách. Čo vám teraz príde zvláštne môže byť pre vášho povýšeného priateľa veľmi prirodzené: výsledkom je rozbité priateľstvo, v ktorom sa začnete menej starať, menej počúvať a nakoniec môžete dokonca úplne stratiť rešpekt.

Zápas s pocitmi

Bob Gan, autor knihy Ako prežiť povýšenie, hovorí, že tieto pocity sú normálne.

Nie je potrebné sa cítiť previnilo, ak popri dobrých pocitoch k vášmu priateľovi existujú nejaké negatívne emócie. Je to prirodzené: závisť, otázka „prečo on a nie ja“, nepokoj, „s kým sa teraz podelím o svoje starosti?“, alebo „ups, možno som pred ním nemal povedať všetky tie hrozné veci o spoločnosti, ktorej teraz šéfuje.

Je veľmi dôležité ovládať sa a nedopustiť, aby vás tieto emócie ohromili. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na seba, zamerajte sa na prácu pred vami. Usporiadajte svoje emócie: premýšľajte o nich a diskutujte o príčinách, ale pozastavte sa. Pozrite sa na nové pracovné prostredie z pohľadu svojho starého priateľa a - nového šéfa.

Sledujte svoje správanie

Bez ohľadu na to, ako sa váš priateľ snaží pripraviť na novú vedúcu úlohu, existuje veľký rozdiel medzi (tichým) pozorovaním a (tichým) kritizovaním (spoločného) šéfa a tým, čo je jeho novou úlohou: prevzatie zodpovednosti za udržiavanie pracovnej morálky. Aby každý mohol urobiť maximum a pokračoval v práci dobre a nerušene. Váš starý priateľ a nový šéf vstúpil do novej oblasti a žongluje s novými problémami a tlakmi, požiadavkami a rozhodnutiami, ktoré treba urobiť. Z tohto pohľadu sa pokúste presunúť vašu pozornosť z toho, čo pre vás môže nový šéf urobiť k tomu, aby ste pomohli uspieť vy jemu - prospeje to spoločnosti, priateľovi aj vám.

Ak sa k vzniknutej situácii takto postavíte, nielenže budete konštruktívne riešiť pôvodné zmiešané pocity, ale túžba pomôcť rýchlo obnoví sebavedomie a tiež vzťah, ktorý ste predtým mali. Navyše vám tento prístup môže pomôcť v ďalšom období, keď sa opäť budú prerozdeľovať úlohy.

Tu je niekoľko tipov, ako postupovať a ako sa nastaviť:

  • Vysvetlite nové úlohy a buďte čo najkonkrétnejší. Preukážte rešpekt voči novej pozícii svojho priateľa bez toho, aby ste zabudli na jeho charakter.
  • Buďte dobrý. Môžete mu napríklad pomôcť klásť otázky a pridávať komentáre na schôdzach, ktoré udržia pozitívny tón a posunú diskusiu bližšie k cieľu.
  • Krok vpred. Teraz máte šancu ukázať, ako môžete prevziať viac zodpovednosti a vedenia.
  • Buďte aktívny a prevezmite iniciatívu. Koniec koncov, teraz máte šéfa, ktorý vo vás verí.

Keby to bola vaša pozícia

Ak sa stane, že váš priateľ získa pozíciu v spoločnosti, ktorú ste chceli práve vy, skúste sa pozrieť na širší kontext: je oveľa lepšie, že váš nadriadený je niekto, koho poznáte, ako keby vzali niekoho nového, kto nie je z vašej spoločnosti. Je normálne byť trochu sklamaný, ale on je stále váš priateľ a charakteristika priateľstva je, že priatelia sa navzájom nezradia, naopak - sú veľmi lojálni.

Takže namiesto toho, aby ste sa otočili chrbtom svojmu partnerovi, priblížte sa k nemu. Využite výhody tejto zvláštnej histórie priateľstva, zdieľaných znalostí a dilem, ktoré poznáte, aby ste mu pomohli niesť bremeno svojej novej úlohy.

Neobmedzujte rozhovory na prísne obchodné témy: niekedy s ním skočte na obed a hovorte o veciach, ktoré nemajú nič spoločné s prácou. Boli by ste prekvapený, ako zriedka niekto volá šéfa na obed bez vopred pripravenej agendy.

Najdôležitejšie je: smiať sa spolu - povzbudzovať ho a zlepšovať jeho náladu je nevyhnutné pre dobré myslenie. Stručne povedané, teraz je ten pravý čas byť naozaj dobrým priateľom.

Viac o téme: Pracovisko Kultúra Kolegovia Priateľstvo Vzťahy Nadriadený
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HBR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy