Vydržať alebo odísť? Psychológ radí, čo robiť, ak pracujete v toxickom kolektíve

Šikanovanie je podľa Roberta Suttona, psychológa a autora publikácie „Ako prežiť kreténov“ jedným z najzreteľnejších prejavov toxického pracoviska. Podobné správanie sa vyskytuje omnoho častejšie, ako by ste čakali. Existujú však aj miernejšie príznaky toxického prostredia napríklad to, že sa zamestnanci boja otvorene hovoriť alebo pôsobia letargicky. Vnímate v práci nekalé praktiky a nevhodné, neproduktívne a možno dokonca nebezpečné správanie? Tu sú hlavné znaky a rady odborníkov.

Ľudia v práci sa boja rozprávať

Jedným zo znakov toxického pracoviska je neochota komunikovať. „Keď sa ľudia s menšou autoritou pokúsia prehovoriť, zahriaknu ich“ hovorí Sutton. Keď hovorí nadriadený, v miestnosti je hrobové ticho. To môže byť znamením strachu.

Keď sa v práci dostane k slovu iba zopár vyvolených a všetci ostatní nečine sedia, je to náznak, že nie sú vypočuté všetky strany. Taktiež to značí, že s ľuďmi na dôležitejších pozíciách sa zaobchádza inak ako s ostatnými.

Vaši kolegovia nemajú energiu

Ak sú vaši kolegovia neustále zničení, je to znakom toxického prostredia. Letargickí spolupracovníci môžu naznačovať zanedbávanie základných potrieb. Zamestnanci sú prepracovaní a navyše si môžu myslieť, že skúšať niečo zlepšiť nestojí za kritiku, ktorú pravdepodobne dostanú.

Zamestnanci sa neustále menia

Ak vidíte, že spoločnosť má vysokú mieru fluktuácie, bežte opačným smerom. Ak ľudia neustále podávajú alebo dostávajú výpovede, je to jasným znakom toxického pracoviska.

Ľudia sa navzájom kritizujú a klebetia

Na toxickom pracovisku neexistuje jasná a otvorená komunikácia, čo vedie k nedorozumeniam a hádkam. Nadriadení nikdy nikoho nepochvália a podobný prístup platí pre celú firmu. Sťažovanie sa je u zamestnancov bežné, vždy sa totiž je na čo sťažovať. Potom sa objaví sarkazmus a cynizmus, čo poukazuje na rastúcu nedôveru v riadenie a vedenie, a to so sebou prináša veľkú nespokojnosť.

Vaša práca má vplyv na vašu náladu aj mimo pracoviska

Každý zažíva stres spojený s prácou, ale ak zistíte, že ste nepríjemný na svojho partnera, držíte si odstup od priateľov, máte problémy so spánkom alebo priberáte, môže to byť spôsobené prácou v zlom prostredí. Je dôležité so stresom bojovať, pretože jeho účinky vám môžu doslova zničiť život.

Nevhodné pracovné prostredie môže spôsobiť úzkosť, pocit strachu, podráždenosť alebo problémy so zvládaním hnevu. Tieto príznaky potom môžu viesť k zvýšenému užívaniu alkoholu, liekov na predpis a nelegálnych látok.

Vydržať alebo odísť? Psychológ Galéria fotiek (2)

Ak sa tieto znaky podobajú na vaše pracovisko, mali by ste urobiť nasledujúce kroky

  1. Buďte pripravený sa ozvať

Ak máte pocit, že pracujete v toxickom prostredí, buďte pripravený postaviť sa za svoje vlastné záujmy. Ak sa na to cítite, porozprávajte sa so svojím šéfom alebo oddelením ľudských zdrojov.

  1. Vyhýbajte sa nepríjemným osobám

Ak máte zlého šéfa, vyhýbajte sa mu. Ak máte možnosť pracovať z domu, využite ju. Nedovoľte mu, aby sa vám dostal pod kožu. V prípade, že sa to nedá, snažte sa vyhýbať konfrontácii.

  1. Nájdite si v práci priateľov

Nájdite si v práci ľudí, s ktorými sa môžete doberať a žartovať. Vždy existujú veci, ktoré nemôžete zmeniť, s ktorými sa musíte vyrovnať. Vzájomná emocionálna podpora je dôležitá. Pripomeňte si, že nič netrvá večne.

  1. Odíďte odtiaľ

Ak zisťujete, že vám uchádzajú príležitosti, vaša snaha je nedocenená a neustále sa obávate, čo všetko sa môže stať, začnite si radšej hľadať novú prácu. Keď všetko ostatné zlyhá, najmä ak trpí vaše fyzické a duševné zdravie, odíďte. Zoberte si voľno a začnite si hľadať nové zamestnanie.

Ak si myslíte, že ja najvyšší čas na zmenu zamestnania, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Pracovisko Vzťahy Šikana Prostredie Toxický kolektív
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, TOPresume
Staršie správy
Staršie správy