Ako bude vyzerať cestovný ruch vo svete? Na úplné zotavenie si ešte počkáme

Medzinárodný turizmus bude tento rok pravdepodobne stagnovať, uviedla Organizácia Spojených národov (OSN), čo by mohlo znamenať straty za viac než 2 bilióny USD. Navyše, úplne zotavenie na predpandemickú úroveň neočakávajú skôr ako o dva roky

Ako uviedli v najnovšej správe Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) a Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO), počet zahraničných turistov vo svete by mal s výnimkou niektorých západných trhov v tomto roku stagnovať, čo môže viesť k stratám na úrovni 2,4 bilióna USD (2,02 bilióna eur).

Zároveň dodali, že s plným zotavením turizmu organizácie nepočítajú skôr ako v roku 2023. Správa okrem toho uvádza, že na obnovenie dôvery a návrat do normálu v oblasti medzinárodného turizmu, od ktorého závisia najmä malé ostrovné štáty, bude nevyhnutná vakcinácia a covidové certifikáty. 

V roku 2020 klesol počet zahraničných turistov vo svete oproti predpandemickému roku 2019 o 73 %, čo podľa posledných odhadov viedlo k stratám v turizme a naň naviazaných sektoroch na úrovni 2,4 bilióna USD, uvádza sa v správe UNCTAD a UNWTO. "Vyhliadky na tento rok nie sú o nič lepšie," povedal Ralf Peters z analytického oddelenia UNCTAD.

Ako bude vyzerať cestovný Galéria fotiek (2)

"Prvé tri mesiace roka boli opäť dosť zlé, ľudia príliš necestovali," uviedol. Ako dodal, s určitým zotavením, aspoň v Severnej Amerike a Európe, sa počíta v 2. polroku, pričom organizácie vychádzajú najmä z tempa vakcinácie.

Správa UNCTAD a UNWTO stanovila tri scenáre vývoja pre rok 2021, podľa ktorých by počet zahraničných turistov vo svete mal klesnúť oproti predpandemickému roku 2019 o 63 % až 75 %.

Zorica Uroševičová z UNWTO povedala, že medzinárodný turizmus sa v súčasnosti vrátil o 30 rokov späť, čo ohrozuje živobytie obyvateľov vo viacerých krajinách. Časom sa situácia zlepší, podľa Sandry Carvaovej z UNWTO však tempo zotavovania turizmu sa bude výrazne líšiť od oblasti k oblasti a od krajiny ku krajine.

Viac o téme: Dovolenka Svet Cestovný ruch Cestovanie Zotavenia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy