Aj z kancelárie si môžete vytvoriť druhý domov

Dôvera na pracovisku medzi zamestnancami je veľmi dôležitá.Dôvera na pracovisku medzi zamestnancami je veľmi dôležitá. Zdroj: photl.com

Najväčším majetkom každej firmy sú ľudia. Spoločnosť by im mala poskytnúť prostredie na rozvoj a stabilitu. Ďalej je už na každom zamestnancovi, aby rozvíjal firemnú kultúru.

Existujú viaceré overené metódy, ktoré pomáhajú k zlepšeniu firemnej kultúry – od firemných benefitov, až po upevňovanie stabilných hodnôt vo firme. Hoci vnútorná firemná kultúra je základným kameňom pre zamestnávateľa, je na každom zamestnancovi, aby ich dodržiaval.

Motivácia zamestnancov sa v jednotlivých krajinách odlišuje. Štúdia Best Employers ukázala, že najvyššiu motiváciu v práci dosahujú Bulhari a najnižšiu Poliaci. Za motiváciou zamestnancov stoja aj ekonomické podmienky krajiny, či kultúra. Pričom každý zamestnanec je odlišný a na každého platí niečo iné. Celková spokojnosť zamestnanca je dôležitá. Benefity by mali zodpovedať ich potrebám. Hodnotiacim kritériom je aj prepojenie mzdy, prínos zamestnanca vo firme, ako aj rovnováha medzi pracovným a súkromným životom.

Čím sú zamestnanci dlhšie motivovaní vo firme, tým viac môžu prinášať pozitívne obchodné výsledky. Ako vychádza zo štúdie Best Employers, Slováci sa musia cítiť, že sú prínosom pre firmu. Samotné procesy začínajú byť dôležitým faktorom.

Čo motivuje zamestnancov k práci?

  1. Musia sa cítiť, že sú ocenení.
  2. Dôležitá je aj kariérna príležitosť.
  3. Merítkom spokojnosti sú procesy vo firme, aby boli ľudia produktívni.
  4. Zodpovedná mzda.
  5. Povesť zamestnávateľa.

3 veci, ktoré môžu spraviť zamestnanci, aby sa kancelária stala ich druhým domovom:

  1. Zapájajte sa
    Ak vám firma ponúka v rámci firemných benefitov možnosti zapájať sa do rôznych športových podujatí, či už aktívne alebo pasívne, neodmietajte ich. Dohodnite sa aj s kolegami, že si po práci „odskočíte“ spoločne zašportovať alebo pozrieť na nejaké športové alebo kultúrne podujatie.
     
  2. Ozývajte sa
    Čím viac sa vo firme budú zaujímať o váš názor, tým viac cítiť väčšiu zodpovednosť a záväzok voči spoločnosti, v ktorej pracujete. Ako však môžete dať vedieť svoj názor bez toho, aby vás k tomu vyzvali? Zorganizujte kolegov a vytvorte rôzne podporné podujatia – od rôznych zbierok, spoločných raňajok alebo rôznych udalostí pri príležitosti zoznámenie sa s novými kolegami.

    Ak ľudia cítia zodpovednosť voči firme, len tak môže prekvitať firemná kultúra. Ak si však myslia, že kultúra vo firme je daná, tak sa mýlia.
     
  3. Dôverujte si
    Vzťahy založené na dôvere sú základom každého dobrého pracoviska. Zjednodušene povedané, manažéri prechádzajú od slov k činom, zdieľaním informácií a zapájaním zamestnancov do ich rozhodovacieho procesu. Každý zamestnanec má právo, aby sa k nemu správali s úctou a vážili si ho. Len tak potom bude s radosťou prichádzať do práce.

Dôležitá nie je iba dôvera medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ale aj medzi samotnými zamestnancami. Navzájom by si mali oceňovať prácu a  prínos pre firmu. Konkurencia medzi zamestnancami navzájom je zničujúca. Každý jeden subjekt vo firme by mal ťahať za jeden koniec a všetci by mali byť nasmerovaní k spoločnému cieľu.

Viac o téme: Kancelária Domov Kolegovia Tím Zamestnanci Motivácia Benefity
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy