Platové tajomstvo prestáva byť tajomstvom

Zamestnanci nemajú problém prezradiť výšku svojho platu.Zamestnanci nemajú problém prezradiť výšku svojho platu. Zdroj: photl.com

Plat už nie je tabu. Môžu za to rôzne prieskumy spoločností o výške platu, ako aj samotní zamestnanci, ktorí výšku platu prezradia svojim kolegom, kamarátom alebo známym. Niektorí sa neboja zájsť aj na sociálne siete.

Rozprávanie sa o plate a porovnávanie svojich platov medzi kolegami už dávno nie je tabuizovanou témou. Ľudia dnes častejšie odhaľujú pred ostatnými novinky zo svojho života alebo komentujú rôzne životné udalosti. Deje sa tak hlavne na sociálnych sieťach. Ľudia sa z internetu, z rôznych diskusných fór ale aj z prieskumov dozvedajú o výške platu, ktorú majú zamestnancami na rovnakej pracovnej pozícii v inej spoločnosti.

„Zamestnanci by ale nemali prezrádzať výšku svojej mzdy. Zo skúseností však viem, že v mnohých firmách sú platy verejným tajomstvom. Informácie o výške platu prezradia nielen zamestnanci, ale napríklad pracovníci účtovného, či personálneho oddelenia, aj keď sa jedná o osobný údaj zamestnanca,“ hovorí Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

„Rád by som vedel plat svojich kolegov. Za aké peniaze pracujú ostatní. Človek môže byť šťastný v práci, pokiaľ nezistí, ako sú odmeňovaní jeho kolegovia. Prečo sa nemeria výkonnosť a efektivita zamestnancov?“ Takto znejú otázky ľudí z fanúšikovskej stránky Kariera.sk. Ľudia sa radi porovnávajú a chcú vedieť, ako sú na tom v porovnaní s ich kolegami.

Slováci vedia, koľko by mali zarábať. Z prieskumu pracovného portálu Kariera.sk vyplýva, že šesť z desiatich ľudí by si zaslúžili mesačnú výplatu 750 eur a viac, pričom na pokrytie mesačných nákladov by im stačilo aj 600 eur.

Plat ako súčasť pracovného pohovoru

Kandidáti, ktorí majú na pohovore povedať ich očakávanú výšku platu na danú pozíciu sa rozdeľujú do troch kategórií. Na jednej strane sú takí, ktorí majú prehnane vysoké očakávania, na druhej strane takí, ktorí sa platovo podceňujú, len aby získali prácu a potom je tu tretia skupina ľudí, ktorá si spraví menší prieskum a vedia, aký plat môžu očakávať na pracovnej pozícii o ktorú sa uchádzajú.

„Ak sa rozprávate o výške platu, povedzte takú výšku, o ktorú máte záujem. Zároveň dodajte, že ste otvorení o plate ešte diskutovať a upraviť ho, ak firma ponúka aj ďalšie benefity, medzi ktoré patrí vzdelávanie, pracovný čas a podobne,“ radí Pavol Zuffa z personálnej agentúry AuJob.

Niektorým spoločnostiam nevyhovuje „všeobecné povedomie“ ľudí o výške platu. Radi by si totižto udržali štandardnú možnosť vyjednávania. Na danú pozíciu majú vyčlenené peniaze z rozpočtu a vedia, čo si môžu dovoliť. Pre zamestnancov sú však informácie o plate veľmi prospešné. Vedia, že výškou platu môžu operovať u svojho súčasného zamestnanca alebo si daný plat môžu pýtať v druhej spoločnosti.

„Ľudia sú oveľa viac ochotní rozprávať o svojom plate, ako tomu bolo pred desiatimi rokmi. Chcú byť ohodnotení za svoju prácu a zarábať viac,“ hovorí Kevin Hallock, riaditeľ Inštitútu na Cornellovej univerzite.

Odhalený plat - risk aj zisk pre firmu

Rozdielne odmeňovanie pracovníkov môže však u viacerých  zamestnancov vyvolávať nespokojnosť a závisť. Rovnosť na pracovisku je veľmi dôležitá, dvojnásobne to však platí pri platových podmienkach. Jedna zo štúdií na Univerzite v Kalifornii odhalila správanie viac ako 6400 zamestnancov. Tí zamestnanci, ktorí zistili, že sú platení podpriemerne a s nižším ohodnotením, ako ich kolegovia, boli nešťastní a začali sa obzerať po druhom zamestnaní.

Opačný prípad však nastal v spoločnosti v New Yorku, ktorá išla s „kožou“ na trh  a teda, zvolila si cestu úplnej transparentnosti. V spoločnosti sprístupnili databázu s platby všetkých zamestnancov. Tí teraz údajne pracujú efektívnejšie a nikto sa nesnaží uhádnuť plat svojho kolegu a ani výšku platu použiť ako argument pri plnení pracovných úloh.

Pracovníci a zamestnávatelia, ktorí podporujú transparentnosť, argumentujú tým, že pomáhajú pri spravodlivom odmeňovaní svojich kolegov a znižujú diskrimináciu na základe pohlavia alebo iných faktorov.

Tipy, kedy a ako rozprávať o plate:

  1. Konverzáciu o výške platu si „rezervujte“ iba pre kolegov, ktorým dôverujete.
  2. Zbytočne pred ostatnými nevyťahujte tému o plate, ani sa svojim platom nechváľte pred ostatnými a ani sa nesťažujte.
  3. Ak sa raz rozhodnete použiť informáciu o výške platu vašich kolegov pred vašim šéfom, spýtajte sa ich najprv o povolenie.
  4. Buďte pripravení na to, ak sa spýtate kolegov alebo známych na plat, že môžete byť z informácie od nich sklamaní alebo v rozpakoch. Ak sa už raz rozhodnete získať tieto informácie, buďte na to pripravení.

Keď rozprávate o plate s manažérom:

  1. Je normálne, keď sa svojho manažéra alebo šéfa spýtate na platovú filozofiu spoločnosti a oceňovanie zamestnancov (zvyšovanie platu po 3 mesiacoch, pol roku alebo roku zotrvania vo firme)
  2. Ak sa rozhodnete začať vyjednávať o výške vášho platu, zvoľte si správny čas.
  3. Nepýtajte sa na možnosť zvýšenia platu, ak sa firme momentálne nedarí, alebo za posledný štvrťrok alebo pol rok padol hospodársky výsledok spoločnosti.
  4. Nezradzujte dôveru vašich kolegov. Ak vám raz niekto prezradí výšku platu, ale neželá si, aby ste informáciu šírili ďalej, nechajte si ju pre seba.
Viac o téme: Výška Plat Mzda Tajomstvo Mzdy Ohodnotenie Výšky Platu Platové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: online.wsj.com; Kariera.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy