10 dôvodov, prečo je smiech kľúčom k úspechu

Ľudia radi spolupracujú so spolupracovníkmi, z ktorých srší humor.Ľudia radi spolupracujú so spolupracovníkmi, z ktorých srší humor. Zdroj: photl.com

Vedeli ste, že s veselými ľuďmi ostatní radi spolupracujú? A nielen to. Humor na pracovisku má viacero pozitív: socializuje ľudí, pôsobí ako katalyzátor stresu alebo podporuje kreativitu.

Na každom pracovisku sa určite nájde človek, ktorý srší humorom. Možno je tichý, skromný, nenápadný, ale vie, okolo seba rozprúdiť dobrú atmosféru. Vie vtipne rozprávať vlastné príbehy zo života alebo si robí vtipy sám zo seba a hneď je v práci o zábavu postarané. Neverili by ste tomu, ale humor je jeden z kľúčov úspechu v práci.

Jeden z viacerých prieskumov uvádza, že až 91 percent vedúcich pracovníkov verí, že zmysel pre humor je dôležitý pre kariérny postup. 84 percent sa domnieva, že ľudia s dobrým zmyslom pre humor odvádzajú  lepšiu prácu. Ďalšia štúdia uvádza, že medzi dve žiaduce črty vodcov patrí silná pracovná morálka a zmysel pre humor.

Niektoré organizácie sa dokonca pýšia svojim pracovným krédom: Humor, smiech a dobrá nálada je výhodou pre každého zamestnanca, či nového uchádzača. Americké spoločnosti Zappos a Southwest Airline LUV „používajú“ humor a pozitívnu náladu na pracovisku, aby si zvýšili povedomie o značke, aby si udržali zamestnancov, či prilákali zákazníkov.

10 dôvodov, prečo je humor kľúčom k úspechu v práci:

  1. Ľudia radi spolupracujú so spolupracovníkmi, z ktorých srší humor
    V akejkoľvek spoločnosti platí, že ľudia radi spolupracujú s ľuďmi, ktorí sú v kolektíve obľúbení. Humorom si jednoducho získate okolo seba priateľov a zapôsobíte aj na druhých ľudí (možno vašich nepriateľov). Ľudí vás budú mať radi pre váš nevtieravý humor, pozor však, na nemieste poznámky.
     
  2. Humor je katalyzátorom stresu
    Stres v práci je možné odbúrať viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aj humor. Je katalyzátorom napätia a má pozitívny vplyv na zvládanie stresových situácií.
     
  3. Humor socializuje
    Tak ako ľudia v práci vytvárajú rôzne skupinky, podľa ich záujmov alebo životných hodnôt, jedným z motívov spájania sa ľudí v práci je aj ich spoločný jazyk – humor.
     
  4. Humor je spôsob, ako je možné prelomiť bariéru napätia
    Výskumy ukazujú, že humor je výborným vypínačom napätia na pracovisku. Ľudia, ktorí sa po konfliktnej situácií dokážu nad ňou pousmiať, dokážu viesť do svojej ďalšej práce viac nápadov.
     
  5. Humor podporuje kreativitu
    Humor je kľúčovou ingredenciou v kreatívnom myslení. Pomáha ľuďom získavať nápady,  znižuje vplyv kritiky a umožňuje vidieť veci iným spôsobom. Pravdou zostáva, že ľudia sú viac inšpirovaní, ak môžu tvoriť v pokojnom prostredí.
     
  6. Pomáha budovať dôveru
    Viaceré štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí majú zdravý zmysel pre humor, sú pre druhých ľudí viac sympatickí a sú vnímajú viac dôveryhodne.
     
  7. Humor zvyšuje morálku
    Ľudia sa radšej tešia na pracovisko, v ktorom vládne príjemná atmosféra. Aj tá najzábavnejšia práca sa môže stať pre ľudí po čase povinnosťou, preto si každú prácu treba spríjemniť.
     
  8. Ľudia sú vďaka humoru viac prístupní
    Ak je človek otvorený a úprimný v práci, rovnakým postojom sa k nemu budú správať aj ostatní kolegovia.
     
  9. Vďaka humoru vynikne povesť firmy
    Niektoré spoločnosti „využívajú“ pozitívnu náladu na pracovisku, aby si zvýšili povedomie o značke, aby si udržali zamestnancov a prilákali zákazníkov.
     
  10. Humor zvyšuje produktivitu
    Humor a dobrá nálada vytvára na pracovisku optimistickú atmosféru, ktorá zároveň podporuje interakciu, tvorbu nových nápadov a pocit, že existuje omnoho menej prekážok a rizík pri pracovnom procese. Všetky tieto veci vedú k vyššej produktivite práce.
Viac o téme: Kľúč Ľudia Smiech Humor Úspech Nálada Dobrá Spolupracovníci Pozitívna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy