Vyberte si do tímu najlepšieho kandidáta. Poradíme vám

Výber vhodného kandidáta je dlhodobou záležitosťou.Výber vhodného kandidáta je dlhodobou záležitosťou. Zdroj: photl.com

Nemáte vo firme personálne oddelenie, ktoré by malo mať na starosti výber vhodných kandidátov a vedenie pracovných pohovorov? Ak ste poverení, aby ste si do svojho tímu vybrali vhodných ľudí práve vy, potrebujete sa na vašu „novú misiu“ dobre pripraviť.

Výberový proces je dlhodobá záležitosť. Od správneho postupu a výberu kandidáta závisí nielen váš úspech, že vyberiete správneho kandidáta, ale aj úspech firmy v podobe napredovania. Tento proces sa však skladá z viacerých čiastočných úloh. Priemerne výberový proces nového zamestnanca trvá mesiac až dva mesiace.

Pracovné pohovory sa plánujú minimálne mesiac dopredu. Ak si uskutočňujete výberový proces internete, ako prvé si rozmyslite, na akom pracovnom portáli budete publikovať váš inzerát. Dĺžka trvania inzercie závisí od dostatočného počtu prichádzajúcich životopisov, ktoré by mali spĺňať kritéria spoločnosti. Štandardná dĺžka je 2 až 3 týždne. Na triedenie životopisov popri hlavnej pracovnej činnosti potrebujete 2 až 3 dni, podľa množstva prijatých životopisov. Do prvého kola výberového procesu odporúčame vybrať desať kandidátov. Tým následne telefonicky obvolať a z nich pozvať na pohovor piatich alebo šiestich kandidátov.

Základné body, ktoré neprehliadnite počas výberového procesu:

  1. Jasne a zrozumiteľne špecifikujte akého človeka hľadáte.  Informujte sa vo vašom tíme, aké právomoci bude mať nový zamestnanec a čo sa od neho očakáva. Následne poskytnite presný opis pracovnej pozície v inzeráte.
     
  2. Na triedenie životopisov si vyčleňte presný čas. Vypíšte si, aké zručnosti a vlastnosti očakávate od kandidáta.
     
  3. Pracovný pohovor uskutočnite v rokovacej miestnosti alebo v zasadačke. Vyhýbajte sa miestam, ako je kaviareň alebo reštaurácia.
     
  4. Počas pohovoru si robte poznámky o kandidátovi. Nezabudnite aj na poznámky, ako na vás kandidát pôsobí, aký dojem zanechal a prípadne, akými vlastnosťami disponuje. Sú to dôležité parametre, ktoré vám na konci hodnotenia viacerých kandidátov môžu pomôcť, aby ste vybrali vhodného človeka do vášho pracovného tímu.
     
  5. Spravte si vyhodnotenie ústnej časti pohovoru a písomnej časti pohovoru každého kandidáta, napríklad hodnotením od 1 do 10, kde číslo desať je najvyšší počet dosiahnutých bodov.
     
  6. Majte stanovené termíny a dodržujte ich. Kandidáta informujte hneď na začiatku o termínoch výberového procesu, aby vedeli, kedy od vás môžu očakávať odpoveď. Vhodné je informovať uchádzača aj o praktickej časti pohovoru, ak mu plánujete dať na pohovore vypracovať úlohu.

Pozor na tieto veci:

Vek – premyslite si vekové rozpätie, či chcete prijať absolventa školy alebo hotového človeka s praxou. V prvom prípade budete musieť venovať viac času na jeho zaškolenie a „výchovu“. V druhom prípade máte už skúseného človeka, avšak horšie prispôsobivého.

Reč tela a oblečene – na pohovore si všímajte neverbálnu komunikáciu uchádzača a ako sa na pohovor obliekol. To vám napovie, ako mu záleží na získaní novej práce.

Sebareflexia – počas pohovoru pozorujte aj sebareflexiu kandidáta, ako sa dokáže sám ohodnotiť a či je schopný pracovať sám na sebe.

Koníčky – zhodujú sa koníčky uvedené na konci životopisu uchádzača s prácou, ktorú bude vykonávať? To je veľmi podstatné. Napovie vám to, čo robí kandidát vo voľnom čase a či bude mať rád svoju prácu.

Odporúčané otázky na prvom telefonickom kole výberového procesu:

  1. Máte ešte záujem o pracovnú pozíciu?
  2. Čím je pre vás ponuka práce zaujímavá?
  3. Aké sú vaše platové očakávania? (otázka je dôležitá, ak máte obmedzený rozpočet na pozíciu)
  4. Kedy môžete nastúpiť do práce?

Fakty o pracovnom pohovore:

  1. Pohovor je rozhovor
    Pohovor je obojstranná výmena informácií medzi manažérom a kandidátom. Nie je to výsluch. Nemalo by sa stať, aby otázky kládol iba manažér alebo personalista. Zvyčajne sa stáva, že kandidát sa pýta otázky počas rozhovoru. Ak sa tak nedeje, manažér by ho mal na konci pohovoru vyzvať, aby kládol otázky, ktoré ho zaujímajú.
     
  2. Vyčleňte si čas
    Dĺžka pohovoru môže trvať pol hodinu až hodinu. Tridsať minút trvá ústna časť a približne ďalšiu pol hodinu praktická časť, kedy má uchádzač vypracovať úlohu. Ak si chcete preveriť kandidáta z jazykových alebo IT zručností, budú vám nápomocné testy na pracovnom portáli Kariera.sk.
     
  3. Oblečte sa slušne
    Dobrý dojem na kandidáta urobíte, ak na pracovný pohovor prinesiete papierový hárok s potlačou loga spoločnosti a firemné pero alebo ceruzku. Nezabudnite si so sebou priniesť aj vašu vizitku.
     
  4. Buďte pripravení
    Nie je iba povinnosťou kandidáta, aby bol pripravený na pracovný pohovor, ale aj manažéra. Ten musí dobre poznať, aké budú úlohy a povinnosti nového člena tímu a taktiež musí mať pred začiatkom pohovoru preštudovaní životopis uchádzača. Na začiatku pohovoru je vhodné predstaviť spoločnosť, jej fungovanie na trhu, portfólio alebo aj cieľ spoločnosti.
     
  5. Spresníte termín ukončenia výberového procesu
    Poskytnite kandidátovi informáciu o ukončení výberového procesu. Môže sa stať, že uchádzač môže mať viacero pracovných ponúk, preto je dôležité, aby sa vedel v termínoch zorientovať.
Viac o téme: Interview Pracovný Výber Pohovor Manažér Oddelenie Personálne Kandidát Personalista Zamestnanca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy