Ako si vybrať správneho zamestnanca? 5 chýb pri výberovom procese

Na pracovnom pohovore je potrebné ukázať profesionálnu stránku z obidvoch strán.Na pracovnom pohovore je potrebné ukázať profesionálnu stránku z obidvoch strán. Zdroj: photl.com

Dobrý výberový proces, nie je o tom že ste dobrý personalista alebo manažér na hľadanie talentov. Je to o tom, ako sa viete vyhnúť veľkých chybám. Dôležitý je správne napísaný inzerát, stanovenie si očakávaní od nového kandidáta, ako aj samotný pracovný pohovor a jeho príprava.

Rádoví zamestnanci alebo manažéri sú častokrát poverení právomocami rýchlo vybrať zamestnanca na danú pracovnú pozíciu. Problémom je však, že na túto úlohu neboli dobre pripravení. Čas v tomto prípade zohráva dôležitú úlohu. Pripravte sa na proces výberu zamestnanca od prípravy inzerátu, komunikácie s tímom, ako aj stanovenie si správnej analýzy pri triedení životopisov. Druhým krokom je komunikácia pri výberovom procese a dodržiavanie termínov.

Ak chcete byť profesionál, vyvarujte sa nasledujúcim chybám:

1. chyba: Poskytnutie neúplného opisu pracovnej pozície

Ak nedostanete dostatok informácií o ponúkanej pracovnej pozícií, nemôžete prilákať ani vhodných kandidátom na danú pozíciu. Dostatočne popísaný inzerát, s podrobným popisom práce priláka určite tých ľudí, ktorí budú vhodní na plnenie novej práce. Budú mať potrebné zručnosti a kvalifikáciu pre vykonávanie danej pozície.

Uistite sa preto, či ste v pracovnom inzeráte uviedli všetky potrebné položky ako:

  • názov pozície
  • typ pracovnej ponuky
  • náplň práce a informácie o pracovnom mieste
  • očakávané plnenia úloh alebo popis ideálneho kandidáta
  • požadované skúsenosti a zručnosti
  • ponúkaný plat
  • termín nástupu do práce
  • miesto výkonu práce
  • druh pracovného pomeru
  • informácie o spoločnosti a kontaktné údaje

Taktiež je dôležité zabezpečiť, aby opis pracovnej pozície bol optimalizovaný na kľúčové slová tak, aby sa dostal na popredné miesta ostatných inzerátov a vo vyhľadávačoch.  

2. chyba: Zlé triedenie životopisov kandidátov

Je nevyhnutné, aby mal každý personalista a manažér predstavu o tom, ako bude vyzerať ideálny kandidát. Preberanie životopisov je časovo náročné a ak nemáte jasné kritéria pri výbere, mohli by ste zbytočne plytvať časom. Spíšte si základné zručnosti a očakávania, ktoré hľadáte u kandidáta. Analyzujte potom iba vyhovujúce životopisy. Dôležité je taktiež stanoviť si časový limit, počas ktorého ste ochotný stráviť čas nad hľadaním vhodného zamestnanca.

Ak budete mať zostavený bližší výber kandidátov, dajte každému z nich skóre od 1 do 10 bodov a na pohovor si zavolajte iba tých, ktorí dosiahnu najvyššie skóre.

3. chyba: Amaterizmus na pracovnom pohovore

Nedostatočnú profesionalitu ukazuje na pohovore ten kandidát, ktorí negatívne hodnotí spoločnosť pre ktorú pracoval alebo ešte pracuje. Nie je vhodné zachádzať ani do detailov a ohovárania niektorých členov spoločnosti.

Aj keď sa odporúča, aby sa kandidát cítil na pracovnom pohovore uvoľnene, nemusíte to však s uvoľnenosťou preháňať tak, že váš pracovný rozhovor skončí  rozhovorom o súkromí.

Dajte kandidátovi pocítiť, že majú vašu plnú pozornosť. Počas rozhovoru sa vyhnite akémukoľvek rozptýleniu. Nepozerajte sa na hodinky a vypnite si zvonenie na telefóne. Vyhraďte si presný čas pohovoru a snažte sa ho dodržať.

Miesto pracovného pohovoru je taktiež dôležité. Vyhnite sa miestam ako je miestna kaviareň alebo reštaurácia.

Dôležité je, aby na kandidát odchádzal z pracovného pohovoru s pozitívnym dojmom zo samotného výberového procesu. Nikdy neviete, pri akej príležitosti sa môžete stretnúť s jednotlivcom

4. chyba: Nedostatočné prepojenie ľudí vo vašom tíme

Informujte ľudí vo vašom tíme, že sa chystáte prijať nového človeka. Zároveň im aj odôvodnite vaše rozhodnutie, aby v kolektíve zbytočne nenastala panika, že sa chystá prepustenie jedného z vašich členov.

Možno to budú práve „vaši“ ľudia, ktorí budú schopní odporučiť vám niekoho na danú pozíciu.

5. chyba: Nedostatok času na proces hľadania

Ak potenciálni kandidáti uvidia rovnaký inzerát práce, ktorí vzhliadli pred niekoľkými mesiacmi, nedáva im to dobrý signál o spoločnosti a danej pozícii. Niečo nemusí byť v poriadku. Buď je malý záujem ľudí uchádzať sa o danú pozíciu, alebo kandidát, ktorý bol vybratý v predchádzajúcom kole opustil po krátkom čase svoje pôsobenie.

Pri výberovom procese je dôležité, aby ste pôsobili seriózne a dodržiavali stanovené termíny. Uchádzači o prácu sa určite budú pýtať na termín ukončenia prvého a druhého kola ako aj na to, kedy sa im ozvete, aby ste ich informovali o priebehu procesu.

Viac o téme: Pohovor Zamestnanec Proces Hľadanie Manažér Ľudí Recruitment Personalista Výberový Najímanie Správny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: responsewebrecruitment.co.uk; red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy