Idete sa v práci zblázniť? Toto vás zachráni pred zrútením

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Každý z nás to zažil. Sedíte v práci a najradšej by ste s krikom ušli, pretože už jednoducho nevládzete, alebo ste dostali nezvládnuteľné množstvo roboty. Skôr než tak urobíte, skúste sa posadiť a vydýchnuť si. Pomôžu vám tieto relaxačné cvičenia.

Špecialista na stres, Dr. David Posen, tvrdí, že stresové reakcie sú automatické, zatiaľ čo relaxačnú odozvu, ktorá ich neutralizuje, musíme vyvolať vedome. Naše telá vedia, čo treba robiť a  v takejto situácii sú schopné navodiť si stav uvoľnenia. Stačí vedieť ako na to.

Nájdite si tiché miesto

Relaxácia vyžaduje sústredenie. Potrebujete sa zamerať na jednu vec. Ak chcete začať, musíte si však najprv nájsť tiché a najmä súkromné miesto. Skúste zatvoriť dvere na kancelárii, vyhľadať prázdnu zasadačku alebo prinajhoršom postačí aj toaleta.

Začnite dýchať

Na päť minút sa na dýchanie sústreďte. Hlboký nádych ústami, hlboký výdych nosom, jednoducho sa snažte dostať do pohodlného rytmu. Dýchajte pomaly, ale pozor na extrémy, dych zbytočne dlho nezadržiavajte, lebo stratíte sústredenie a nával myšlienok sa vráti. Ak by sa to predsa len stalo, začnite od začiatku.

Vizualizujte

Predstavte si samého seba na nejakom úžasnom mieste, napríklad na pláži s tyrkysovo modrou vodou. Kdekoľvek ste, skúste si ten obraz detailne vytvoriť v mysli. Pokiaľ by sa na vašej pláži začali vyplavovať pracovné problémy, jednoducho ich pusťte z hlavy.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Skúste progresívnu svalovú relaxáciu

Túto techniku môžete vyskúšať aj počas sedenia pri stole. Začnite prstami na nohách. Napnite svaly v prstoch, chvíľu držte a následne uvoľnite. Potom rovnako postupujte smerom nahor od členkov, holení a lýtok až k hlave.

Nečakajte a trénujte

Nečakajte, kým vás niekto vytočí, alebo budete mať šialene veľa práce, než tieto relaxačné techniky otestujete. Už bude neskoro. Ak chcete, aby skutočne fungovali, musíte si ich poriadne natrénovať.

Ak máte blízko k explózii začnite sa hýbať

Niekedy je stres natoľko veľký, že vám dýchanie, zasnené predstavy či techniky uvoľňovania svalov nepomôžu a vtedy sa musíte začať hýbať. Prejdite sa po chodbe, vybehnite po schodoch, alebo si dajte okruh okolo budovy. S pohybom neprestávajte, kým vás zlosť neprejde.

Viac o téme: Práca Cvičenie Zamestnanie Stres Relaxačné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: usnews.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy