Bitku so stresom môžete vyhrať! Prinášame krátky návod

Bitku so stresom môžete vyhrať!Bitku so stresom môžete vyhrať! Zdroj: thinkstock.com

Aj tým najpokojnejším povahám sa z času na čas stane, že vybuchnú. Nával zlosti sa hromadí v žlčníku ako prekypujúca žlč, ktorá sa len ťažko dá ovládať. Väčšinou za tým všetkým stojí nahromadený stres. Nedovoľte však, aby vás ovládol natoľko, že nad vami prevezme svoju moc. Zvládnite silu daného okamihu!

Kto už dnes nie je v strese? Hádam každý. Podľa najnovšej štúdie až 80 percent ľudí zažíva v práci stres. Môžu za to pracovné podmienky, nízke platy, pracovná záťaž či zvyšujúce sa daňové zaťaženie podnikateľov.

Samozrejme, že práca nie je jediným zdrojom stresu v živote človeka. Stres sa dá ľahko preniesť aj z rodinného prostredia, môže ho spôsobiť nelichotivá životná situácia alebo rôzne životné neúspechy. Aby bol však človek v práci produktívny, nemal by dovoliť stresu, aby sa ho zmocnil. Naopak, mal by sa ho naučiť ovládať. Čím je človek v práci vyššie postavený, tým dôkladnejšie by mal zvládať stres. Inak mu hrozia poškodené vzťahy so zamestnancami, oslabenie vodcovského postavenia či zníženie sebaúcty.

Ako zvíťaziť nad stresom...

  1. Rozpoznajte signály vášho tela
    V prvom rade skúste pozorovať fyzické prejavy stresu na vlastnom tele. Cítite sa napätí, srdce vám bije rýchlejšie a pociťujete zvyšujúci sa adrenalín v tele. Sú to fyziologické signály, ktoré vás upozorňujú na prichádzajúci stres. Oslabujú váš imunitný systém a zabraňujú relaxácii. V takomto prípade je lepšie nekonať impulzívne, ale začať premýšľať nad tým, čo vám stres spôsobilo. Tým, že si ho uvedomíte, môžete s ním začať bojovať.
     
  2. Zmeňte svoj pohľad na situáciu a obráťte svoju reakciu
    Počas prežívania stresu sa v tele uvoľňujú látky, ako je kortizol a adrenalín, ktoré spôsobujú ešte väčšiu nervozitu. Je preto dôležité, aby ste k stresu pristupovali pozitívne a využili ho vo váš prospech. Prečo by vám nemohol pomôcť k väčšej sústredenosti a motivácii?
     
  3. Zostaňte pokojní a pozitívni
    Hnev, podráždenosť, pesimizmus. Aj to sú znaky stresu. V takejto nepriaznivej situácii sa upokojte vetou: Som pokojný a uvoľnený. Niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite a stres onedlho ustúpi.
     
  4. Nájdite si oporný bod
    Oporným bodom môže byť pre vás kolega alebo najlepší kamarát. Ak zažijete vypätú situáciu, neváhajte sa s ňou ihneď zdôveriť. Takýmto spôsobom môžete zo seba stres jednoducho vyplaviť. Po rozhovore sa vám možno daná situácia nebude zdať natoľko stresujúca.
     
  5. Nešírte okolo seba zbytočný stres
    Nervozita a stres v práci sa veľmi ľahko prenášajú z jedného zamestnanca na druhého. Na vyšších pracovných pozíciách sú stresové situácie o to rizikovejšie, že sa nimi môžu nakaziť aj ostatní, podriadení zamestnanci. Manažéri, vodcovia a lídri by sa mali preto naučiť „modulovať“ svoje emócie. Reč tela, farba hlasu a správanie by malo byť čo najviac racionálne a bez veľkých emócií. Nech sa deje čokoľvek, nenechajte, aby stres konal za vás iracionálne a agresívne.
Viac o téme: Stres Zamestnanec Psychika Stresové situácie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy