Prečo nemôžete nájsť prácu, ktorú máte radi?

Prečo nemôžete nájsť prácu, ktorú máte radi?Prečo nemôžete nájsť prácu, ktorú máte radi? Zdroj: thinkstock.com

Stáva sa vám často, že sa ráno zobudíte a spýtate sa sami seba, či máte prácu, ktorú ste chceli robiť alebo či ste v správnom zamestnaní? Je toto vaša kariérna cesta? Ste spokojní s vlastním rozhodnutím? Ak máte takéto otázky, potešíme vás, nie ste jediní.

Väčšina ľudí nie je spokojná s prácou, ktorú vykonávajú. Dokazujú to viaceré prieskumy. Prieskum z arizonského mesta Tempe ukázal, že viac ako 95 percent zamestnancov v USA nemajú povolanie, ktoré by chceli vykonávať. Ďalšia štúdia ukázala, že až 1571 z 1916 náhodne vybraných zamestnancov vo veku 23 až 28 rokov by mali záujem o zmenu zamestnania. Nedávna štúdia Gallup došla k záveru, že až 71 percent amerických pracovníkov nie sú stotožnení so svojou prácou a prieskum spoločnosti Deloitte ukázal, že 80 percent ľudí nemajú radi svoju prácu. To sú už alarmujúce čísla.

Ak nemôžete nájsť prácu, ktorú by ste mali radi, pravdepodobne nastal problém pri jednom z týchto bodov:

  1. Tvrdá práca
    Tvrdo makaj a potom budeš úspešný. Takto zneli kedysi rady starých rodičov alebo rodičov. A mali pravdu. Ak sa niekto stal v živote úspešný, za jeho úspechom sa pravdepodobne skrývali dlhé hodiny práce. Avšak hodiny strávené nad prácou, ktorú títo ľudia vykonávali s radosťou, sa nepočítali. Nie je dôležité, koľko hodín robíte, ale či to, čo robíte považujete za prácu alebo za zábavu.

    Ak skutočne túžite po skvelej práci, určite dostanete príležitosť, ale budete musieť tvrdo makať, aby ste svoju šancu neprepásli.
     
  2. Prvý dojem
    Ľudia majú tendencie idealizovať si svet, idealizovať si prácu alebo ľudí. Americká štúdia zistila, že viacerí ľudia si hľadajú prácu podľa atraktívnosti. Buď ich na prvý pohľad nadchne spoločnosť, pre ktorú by chceli pracovať alebo pracovná pozícia dobre znie. Nechajú sa zlákať a keď prídu do pracovného kolobehu, zistia, že mali príliš vysoké očakávania. Zamestnanci zistia túto skutočnosť do šiestich mesiacov od nastúenia do novej práce.

    Ľudia, ktorí mali veľké očakávania sú nešťastní, hodnota ich práce je minimálna a škodu nespôsobujú iba sebe, ale aj spoločnosti.
     
  3. Vášeň
    Viacerí ľudia vám povedia, že šťastie v práci a úspech môžete mať, ak vám nechýba vášeň pre to, čo robíte. K vášni však treba ešte primiešať „detskú“ zvedavosť, bez ktorej žiaden človek nenájde rovnováhu, šťastie a úspech v živote. Hľadanie práce, ktorú by ste milovali si vyžaduje, aby ste vykonávali niečo vášnivo zvedavé. Aby ste si to dokázali predstaviť, tak uvedieme príklad. Môžete byť vášnivý bežec, ktorý nemá prirodzenú túžbu ani schopnosť zúčastniť sa svetových pretekov, ale môžete byť prirodzene zvedaví, ako je možné, že ľudia, ktorí sa zúčastňujú pretekov dosahujú svetové rekordy. Ak váš talent, silné stránky, vášeň a zvedavosť sú synchronizované, môžete sa priblížiť k dosahovaniu rekordov.
     
  4. Peniaze
    V ľudskej existencii neboli peniaze nikdy tak dôležité ako teraz. Keby ste však nepozerali na platové ohodnotenie, vybrali by ste si rovnaké povolanie? Je dôležité nasledovať takú prácu, ktorú máte radi a nebyť finančne viazaný k práci, ktorú nechcete.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com


Položte si otázky pred výberom vhodnej práce:

  • S akou prácou by som sa rád chválil pred ostatnými?
  • Čo by spoločnosť musela spraviť, aby som pocítil radosť z práce a mohol svoje pocity zdieľať s ostatnými?
  • Ak by peniaze neboli rozhodujúcim faktorom pri výbere práce, čo by som vykonával?
  • Čo viem robiť najlepšie?
  • Nechýba mi vášeň v práci, ktorú robím?
  • Túžim vzdelávať sa v mojom odbore?
  • Aká práca by ma bavila celý život a prečo?
Viac o téme: Talent Práca Šťastie Radosť Hľadanie Práce Nadšenie Informácie Vyhorenie Entuziazmus
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Forbes.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy