Nešťastie v práci vedie k syndrómu vyhorenia

Na každom jednom pracovisku a u každého jedného zamestnanca hrozí syndróm vyhorenia.Na každom jednom pracovisku a u každého jedného zamestnanca hrozí syndróm vyhorenia. Zdroj: photl.com

Väčšina nespokojných ľudí sú v práci mrzutí a nevrlí. Svoje vnútorné pocity len ťažko zakrývajú. Problém je v tom, že nevedia bojovom s negatívnymi pocitmi. Ak by ich odstránili, dokázali by si vytvoriť šťastné pracovisko.

Viac ako polovicu svojho života trávime v práci. Práca by mala byť miesto, kde chodíme s radosťou, plný entuziazmu. Miesto, ktoré v nás vyvoláva nadšenie. Ale čo sa stane v prípade, že tomu tak nie je? Ľudia sú nespokojní, nešťastní a pociťujú stres. Za jednotlivé výkyvy správania v práci môže jednak nadmerné množstvo práce, nevhodné pracovné podmienky, pracovný kolektív, konflikty na pracovisku, ale môže za to aj práca, ktorá nás „nebaví“.

Za výkyvy správania zamestnancov môže aj tzv. mobbing. Podľa prieskumov sa s mobbingom stretla 1/3 pracujúcej populácie na Slovensku. Nemecký odborník Hans-Jürgen Kratz hodnotí mobbing  ako „rad negatívnych komunikatívnych konaní voči určitému človeku počas dlhšej doby“. Podľa švédskeho psychológa Heinza Leymanna sa za mobbing považujú útoky na vyjadrenie svojich názorov, postojov na pracovisku, útoky na sociálne vzťahy, na povesť a úctu. Dokonca sú to útoky aj na kvalitu pracovného výkonu a útoky na zdravie.

„Všetky tieto negatívne faktory spôsobujú na pracovisku tlak a nervozitu a v prípade dlhodobých účinkov môžu vytvárať omnoho väčšie konflikty na pracovisku,“ povedala Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Na pracovisku rozlišujeme rôzne druhy konfliktov ako napr. konflikt vzťahov, informácií, záujmov či hodnôt. Konflikt začína zmenou správania zamestnancov na pracovisku, ktorý môžeme rozdeliť do nasledovných krokov:

  1. Okaté negatívne prejavy neverbálnej komunikácie
  2. Otvorená, nepríjemná verbálna komunikácia
  3. Polarizácia - obraňovanie tzv. svojej pravdy
  4. Izolácia – žiadna komunikácia
  5. Deštrukcia – môže nastať fyzické alebo psychické ubližovanie druhej soby
  6. Únava až depresia – vyvoláva ťažké zdravotné problémy zamestnancov

Na každom jednom pracovisku a u každého jedného zamestnanca hrozí syndróm vyhorenia. Syndróm, ktorý je charakteristický telesným, psychickým a duševným vyčerpaním pomenoval psychoanalytik Freudenberger.

„Syndróm vyhorenia spôsobuje únavu, stres alebo depresiu. Tie následne prechádzajú do negatívnych výkyvov nálad zamestnancov. Odrazí sa to vo výkonnosti a v odmeranom správaní voči kolegom,“ vysvetľuje Silvia Langermann.

Elimináciou všetkých negatívnych vplyvov a okolností, ktoré sú okolo nás, si môžeme vytvoriť priestor, ktorý nás bude napĺňať šťastím a kde nebudeme pociťovať žiadne náznaky stresu.

Viac o téme: V Nešťastie Silvia Nešťastní Syndróm Vyhorenia Vyhorenie Burnout Práci Langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Profimedia, Zdroj: Silvia Langermann/FSES UK Bratislava

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy