Prieskum: Ťažké hľadanie práce očami absolventov

Takmer 5 mesiacov hľadania, 30 rozposlaných žiadostí a 1 000 EUR v hrubom. Takmer 5 mesiacov hľadania, 30 rozposlaných žiadostí a 1 000 EUR v hrubom. Zdroj: thinkstock.com

Nezamestnanosť mladých ľudí na Slovensku je alarmujúca. Absolventom po skončení štúdia trvá v priemere päť mesiacov pokiaľ si nájdu prácu, rozpošlú okolo 30 žiadostí a v prvom zamestnaní očakávajú na ekonomickej pozícii plat tisíc eur.

Pocit úľavy študentov po zložení štátnic mnohokrát netrvá dlho. Po ukončení školy majú pred sebou ďalšiu náročnú úlohu. Hľadanie uplatnenia na trhu práce je pre absolventov vysokých škôl často behom na dlhé trate.

Potvrdzujú to aj údaje Štatistického úradu EÚ. Podľa nich je v súčasnosti na Slovensku bez práce tretina mladých ľudí vo veku do 25 rokov, ktorí majú štúdium už za sebou. Je preto logické, že až 6 z 10 absolventov sa obáva o svoju budúcnosť.

Prečo si čerství absolventi ťažšie hľadajú prácu?

Asi najväčšími hendikepmi absolventov sú nedostatok praxe a chýbajúce pracovné návyky. Získavanie praxe však pripomína známu hádanku o vajci a sliepke. Často sa hovorí aj o slabom prepojení medzi školou a pracovným trhom. Situáciu zhoršila i hospodárska kríza. Pred jej vypuknutím bola na Slovensku nezamestnaná iba približne pätina mladých ľudí.

Slováci sú väčší optimisti

V porovnaní s ostatnými Európanmi sú ale naši študenti optimistickejší. Sú si vedomí svojich slabých stránok a počítajú s tým, že na nájdenie prvej pracovnej pozície budú potrebovať aj niekoľko mesiacov. Slovenskí absolventi ekonomických smerov si rezervujú na nájdenie svojho prvého „jobu“ 4,6 mesiaca. Ich európski kolegovia sú väčší pesimisti a počítajú s tým, že hľadanie práce im zaberie až 5,5 mesiaca. Vyplynulo to z prieskumu Graduate Barometer za rok 2013.

Väčší optimizmus badať u našich absolventov aj v otázke očakávaného počtu rozposlaných žiadostí o prijatie do zamestnania. Zatiaľ čo mladí Slováci plánujú zaslať svojim potenciálnym zamestnávateľom 30 životopisov, ich európski rovesníci odhadujú počet rozposlaných žiadostí o zamestnanie až na 38 kusov.

Nižšie platové nároky a ochota vycestovať

Slovenskí vysokoškoláci poznajú situáciu na našom pracovnom trhu a vo svojich platových nárokoch sú v porovnaní s Európanmi skromnejší. Kým mladí európski ekonómovia sú pripravení pracovať za viac ako 1 800 EUR v hrubom, naši absolventi očakávajú mesačne „iba“ tisícku.

Mladí Slováci ponúkajú svojmu prvému zamestnávateľovi vernosť. Očakávajú, že uňho odpracujú približne 6 rokov. V súvislosti s hľadaním práce sa nebránia ani sťahovaniu. Až 3 z 10 slovenských vysokoškolákov majú v úmysle hľadať po skončení štúdia vhodné zamestnanie v zahraničí.

Riešením sú trainee programy

Aby zlepšili svoje šance na pracovnom trhu, hľadajú si mladí ľudia prácu už počas štúdia. Atraktívnymi sú pre nich tzv. trainee programy, ktoré umožňujú počas niekoľkomesačnej praxe skĺbiť štúdium s prácou v odbore, ktorý ich zaujíma. Odmenou pre tých najlepších je možnosť zamestnať sa na danej pozícii aj po ukončení štúdia. Až takmer polovica slovenských vysokoškolákov preferuje trainee program ako vstupnú bránu na pracovný trh.

Dvere otvorené pre šikovných študentov má aj Poštová banka. Trainee program v Poštovej banke má za sebou už 5-ročnú históriu. Tí najlepší sa po ukončení štúdia stanú súčasťou silného bankového tímu.

Názory a očakávania vysokoškolských študentov na Slovensku

  1. Obavy o budúcu kariéru (59,9 % absolventov)
  2. Očakávaný čas do nájdenia 1. práce (4,6 mesiaca)
  3. Očakávaný počet rozposlaných žiadostí (30,1)
  4. Očakávaná hrubá mesačná mzda (1004 eur)
  5. Plánový čas strávený u 1. zamestnávateľa (6,4 roka)
  6. Úmysel vycestovať za prácou do zahraničia (30,9 %)
  7. Ochota presťahovať sa za prácou (86,6 %)
Viac o téme: Prieskum Banka Prvá Práca Nezamestnaní Mladí Poštová Plat Očakávania Absolvent Absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy