Psychických ochorení vyvolaných pracovnými podmienkami pribúda

Všetky hlavné zložky syndrómu vyhorenia vychádzajú z chronického stresu.Všetky hlavné zložky syndrómu vyhorenia vychádzajú z chronického stresu. Zdroj: photl.com

Depresie a iné psychické ochorenia vedú v rebríčku najčastejších ochorení na druhom mieste, hneď po bolesti svalov a kostí.

Depresií a iných psychických ochorení vlani v Nemecku opäť pribudlo. DPA z analýzy zdravotnej poisťovne DAK-Gesundheit uvádza, že vlani ich podiel na diagnózach zamestnaných osôb medziročne vzrástol o 4 % a stali sa druhým najčastejším ochorením zamestnancov. Viac ľudí maróduje len na bolesti svalov a kostí.

Experti poisťovne preskúmali príčiny pracovnej neschopnosti 2,7 milióna osôb. Ich miera práceneschopnosti klesla vlani v porovnaní s rokom 2011 o 0,1 % na 3,8 %. Priemerne sa liečili 14 pracovných dní v roku. Viac ako polovica poistených osôb (52,1 %) nepremaródovala ani deň.

Počet psychických ochorení rastie neprežité už roky. Na psychické diagnózy zostávajú ľudia mimo pracovnej činnosti priemerne 33 dní. Až na sklonku minulého týždňa bol publikovaný údaj, že počet dní pracovnej neschopnosti na diagnózu syndróm burnout (vyhorenia, vyhasnutia, vypálenia či vyprahnutosti) za osem rokov do konca roku 2011 vzrástol 18-násobne.

Očakáva sa, že nemecká spolková ministerka práce Ursula von der Leyenová už tento týždeň nastolí tému práce a psychického zdravia na spoločnom stretnutí s predstaviteľmi podnikateľov a odborárov. Vplyvný odborový zväz IG Metall už dlhší čas nalieha na prijatie protistresových opatrení na pracoviskách. Zamestnávatelia ich však vytrvalo odmietajú a označujú ich za nerealizovateľné.

Podľa prezidenta zväzu zamestnávateľov Dietera Hundta počet psychických ochorení celkovo nepribúda, len ich teraz vraj lekári dokážu častejšie odhaľovať. Dodal však, že aj firmy majú záujem o psychické zdravie svojich zamestnancov.

Syndróm vyhorenia podľa vedcov vzniká v rozvinutých spoločnostiach v rámci pracovného procesu. Jeho príznaky prvýkrát v roku 1975 opísal Američan nemeckého pôvodu, psychoanalytik Herbert Freudenberger. Všetky hlavné zložky syndrómu vychádzajú z chronického stresu. Samotné vyhorenie je výsledkom dlhého pozvoľného procesu a má niekoľko fáz.
 

Viac o téme: Stres Zahraničné Syndróm Vyhorenia Vyhorenie Burnout
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy