Tipy, ako premeniť stres na prácu

Odstráňte od seba všetky prekážky – činnosti, ktoré nemusíte robiť.Odstráňte od seba všetky prekážky – činnosti, ktoré nemusíte robiť. Zdroj: photl.com

Viete, ako môžete manažovať stres? Existuje niekoľko základných pravidiel, ako si správne zorganizovať čas a nevytvárať si priepasť medzi vami a splnením úlohy.

Zažívate v práci stres? Chcete sa viac dozvedieť, čo vám ho spôsobuje a aký vplyv má na ľudí v práci? Preskúmali sme stres v práci za vás a priniesli sme vám výsledky.

V nasledujúcom článku vám poradíme viacero techník, ako eliminovať stresové situácie, s ktorými sa stretnete tvárou-tvár v práci. Skúste porozmýšľať o svojej situácii a o svojich vlastných riešeniach stresu a pridajte k nim najlepšiu stratégiu na zvládnutie stresu z našich tipov.

Naučte sa hovoriť nie
Stanovte si reálne pracovné ciele a časový rámec na ich dosiahnutie. Nastavte si však realistické ciele, ktoré môžete dosiahnuť počas jedného dňa alebo do jedného roka. Vtedy sa budete cítiť, že máte svoje ciele pod kontrolou.

Vaše ciele vám dajú kritérium, podľa ktorých môžete merať každý časový záväzok. Ak kráčate príliš dlho za svojim cieľom, zbytočne si vyrábate stres. V tomto prípade vám už nepomôže žiaden nástroj na zvládnutie stresu.  

Naplánovať si veci, ktoré sú nad rámec vašich možností vedie taktiež k veľkému stresu. Stresujúce nie sú iba naplánované záväzky, ale stres si vyrábate iba myslením na niečo, čo nemôžete splniť. Ak ste vyťažení viacerými pracovnými úlohami, naučte sa hovoriť „nie“. Odstráňte od seba všetky prekážky – činnosti, ktoré nemusíte robiť. Myslite na to, že každý nový záväzok vás oberá o vás čas.

Zvážte všetky stretnutia. Sú pre vás stretnutia nadradené nad pracovnými úlohami? Každé stretnutie má slúžiť ako príležitosť na zdieľanie informácií a na riešenie kritických problémov. K rokovaniu by malo prísť iba vtedy, ak je potrebná interakcia. Stretnutia by sa tak mali uskutočňovať vo váš prospech, pretože v opačnom prípade môžu oslabiť vašu pracovnú činnosť. Ak veľa zo svojho času strávite neefektívne, dostávate sa do časovo náročného obdobia. Obmedzujete tak vašu schopnosť dokončiť dôležité stanovené ciele v práci.

„Denník Wall Street Journal priniesol zaujímavé zistenie o amerických manažéroch. Údajne by mohli ušetriť až 80 percent svojho pracovného času, ak by porady začínali a končili načas podľa vopred stanoveného plánu a následne pracovali na svojej agende.“

Časový manažment (Time management) poukazuje na systematické využívanie času vo vašom živote. Základom jeho riadenie je schopnosť riadiť udalosti. Štúdia, ktorá bola vykonaná pred niekoľkými rokmi odhalila, že ľudia, ktorých práca vyžaduje perfektné plánovanie sa dožívajú dlhšie v porovnaní s ostatnými ľuďmi vykonávajúci iné profesie. V práci nemáte dosah a schopnosti kontrolovať každého človeka a jeho procesy, preto si stanovte najdôležitejšie záväzky a budete mať čas na ich dosiahnutie.

Podľa knihy doktora Charlesa Hobbesa „Time Power“ existujú dve hlavné vetvy kontroly:

  1. Každý z nás si kladie na "plecia" viac úloh, ako by mohol zvládnuť.

  2. Niektoré veci sú nekontrolovateľné. Snažiť sa o kontrolu nekontrolovateľných vecí vedie ku vzniku stresu a nespokojnosti.

„Pocit, že vaše požiadavky nemáte pod kontrolou je nepriateľom časového manažmentu a zároveň jednou z hlavných príčin stresu v každodennom živote.“

Rozhodujte sa na základe analýzy
Pozrite sa na skutočnosť, ako si rozdeľujete svoj čas. Robíte menej dôležité veci ako prvé, pretože ich spravíte rýchlo a po ich vykonaní sa cítite dobre? Alebo sa sústredíte na veci, ktoré prinesú nejakú zmenu pre organizáciu a váš súkromný život? Udalosti a aktivity väčšinou spadajú do jednej z nasledujúcich kategórii. Preto väčšinu svojho času by ste mali stráviť nad činnosťami, ktoré spadajú do posledných dvoch skupín.

  1. Neurgentné a nie veľmi dôležité.

  2. Urgentné, ale nedôležité.

  3. Neurgentné, ale dôležité .

  4. Urgentné a dôležité.

Preto neotáľajte a konajte. Ak ste ako väčšina ľudí, pracovné úlohy môžete odkladať z troch dôvodov:

  1. Neviete, ako splniť úlohu.

  2. Nerady robíte danú úlohu.

  3. Cítite sa nerozhodný, ak máte bližšie pristúpiť k vykonaniu úlohy.

Bojujte proti odloženiu úlohy
Najlepšie urobíte, ak úlohy z veľkého projektu rozdelíte do čo najväčšieho počtu malých zvládnuteľných úloh. Následne si vypíšte zoznam všetkých úloh. Rozdeľte si ich na dni a určite im prioritu. Keď jednotlivé úlohy dokončíte, dajte si odmenu. Ak ich tieto čiastkové úlohy budete odkladať, pomaly ale iste si budete budovať veľkú priepasť medzi vami a splnením úlohy.

Viac o téme: Stres Time Aktivita Pracovná Činnosť Časový Manažment Management
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: humanresources.about.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy