Titul a vzdelanie nie sú dôležité. Cennejšie sú skúsenosti

Pri hľadaní práce rozhodujú skúsenosti, vzdelanie je menej  dôležité pre zamestnávateľov.Pri hľadaní práce rozhodujú skúsenosti, vzdelanie je menej dôležité pre zamestnávateľov. Zdroj: photl.com

Pri hľadaní práce to nemajú ľahké mladí ľudia. Tí tvrdia, že zamestnávatelia vyhľadávajú do firiem ľudí, ktorí majú skúsenosti a menej sa pozerajú na diplomy a tituly. Neváhali by ísť ani za dobrým miestom do cudziny. Vycestovať by neváhalo až 65 percent mladých do 25 rokov.

Podľa výsledkov prieskumu Randstad  Workmonitor väčšina slovenských zamestnancov hovorí, že pre získanie práce sú oveľa dôležitejšie skúsenosti, ako tituly a vzdelanie. Platí to i v  prípade mladých uchádzačov vo veku do 25 rokov. Až 75 % opýtaných sa vyjadrilo, že pri hľadaní vhodného zamestnania to majú ťažké. Ešte v ťažšej situácii sú však ľudia vo veku nad 55 rokov. O ich znevýhodnenom postavení na trhu práce je presvedčených až 95 % všetkých zamestnancov.

Mladí verzus starší uchádzači

Viac ako tri štvrtiny slovenských zamestnancov hovorí, že pri hľadaní zodpovedajúcej práce zohráva oveľa väčšiu úlohu prax ako diplomy a tituly. Dve tretiny z nich považuje za dôležité, aby firma naberala aktívnejšie mladých ľudí. Podľa názoru 65 % opýtaných, aj u mladých ľudí, zamestnávatelia nakoniec uprednostnia skúsenosti pred samotným vzdelaním.

Ešte ťažšie ako absolventi, to majú ľudia vo veku nad 55 rokov, aj napriek tomu, že majú bohaté skúsenosti. O tom, že ich situácia na slovenskom trhu práce nie je priaznivá, je podľa prieskumu spoločnosti Randstad presvedčených celých 95 %  všetkých zamestnancov. Len tretina z nich ale  zastáva názor, že je dôležité, aby ich spoločnosť zamestnávala aj starších ľudí. V porovnaní s výsledkami rovnakého prieskumu vykonaného v ďalších krajinách je to  veľmi málo.

"Pre firmu sú prínosom ako absolventi, tak i starší zamestnanci. Dobre môžu fungovať aj vekovo rôznorodé tímy,"  hovorí Kateřina Vaisová, Marketing manager spoločnosti Randstad a vysvetľuje: „Starší ľudia majú veľa skúseností, ktoré odovzdávajú mladším kolegom. Výhodou je ich zodpovedný a lojálny vzťah k firme aj to, že dokážu riešiť problémy s nadhľadom a vo väčších súvislostiach. Mladí pracovníci zase bývajú ambiciózni a flexibilní, dobre poznajú súčasné trendy, vedia zaobchádzať s modernými technológiami a väčšinou lepšie ovládajú jazyky. Často tiež uprednostnia možnosť profesijného a kariérneho rastu pred vyššou mzdou."

Slováci chcú istoty

Dôvera v istotu zamestnania je na Slovensku, rovnako ako vo väčšine ostatných európskych krajinách nízka. Takmer tretina ľudí si natoľko cenia svoju existujúcu prácu, že by boli ochotní obetovať časť svojho platu, keby si tým svoju pozíciu poistili. Ak sa ocitnú bez práce alebo chcú zmeniť zamestnanie, sú Slováci zvyknutí využívať služby personálno - poradenských spoločností. Podľa výsledkov prieskumu Randstad Workmonitor by sa na personálnu agentúru pri hľadaní zamestnania obrátilo 7 z 10 opýtaných.

„Širšia ponuka voľných pozícií v personálnej agentúre zvyšuje šance kandidátov na nájdenie vhodného zamestnania. Skúsení personalisti im navyše poskytnú cenné rady o aktuálnej situácii na trhu práce, pomôžu zhodnotiť ich skúsenosti a predpoklady a odporučí najlepšie možnosti uplatnenia,"  hovorí Kateřina Vaisová zo spoločnosti Randstad.

V prípade straty zamestnania by 93 % Slovákov radšej prijalo dočasnú prácu, než aby boli nezamestnaní. Najmä mladí ľudia sú presvedčení, že pre nich práca na dobu určitú môže byť dobrým odrazovým mostíkom pre získanie trvalého zamestnania. 42 % zamestnancov by sa  neváhalo za dobrou prácou presťahovať do zahraničia. Medzi mladými ľuďmi je  toto číslo ešte vyššie. Za dobrým miestom by do cudziny odišlo 65 % opýtaných vo veku do 25 rokov.

Viac o téme: 25 Prieskum Štúdia Titul Mladí Starší Vzdelanie Prax Zahraničie Diplom Skúsenosti Cudzina Randstad 55+
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Randstad

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy