Chyby, ktoré robia kandidáti pri hľadaní práce

Pri hľadaní práce sa snažte vyvarovať chybám, aby ste čo najskôr získali vytúženú prácu.Pri hľadaní práce sa snažte vyvarovať chybám, aby ste čo najskôr získali vytúženú prácu. Zdroj: photl.com

Veľa kandidátov sa sťažuje, že posielajú hromady životopisov a nikto sa im neozve a nedostanú pozvanie ani na pracovný pohovor. Nepripúšťajú si však, že by pri hľadaní práce mohli spraviť nejakú chybu.

 

 

Najčastejšie chyby kandidátov:

  1. chyba: Úprava životopisov a sprievodné texty
    Keďže zamestnávatelia dostanú stovky životopisov na pracovnú pozíciu, všímajú si nielen odborné predpoklady kandidátov, ale aj úpravu zaslaných dokumentov (životopis a motivačný list), ako aj formuláciu v tele emailu. Najčastejšou chybou v životopisoch je, že ľudia nezoraďujú pracovné skúsenosti a vzdelanie od súčasného, až po staršie, tak aby dátumy sedeli chronologicky. Často sa aj stáva, že si ľudia menia dátumy v životopise, aby im nevznikla časová medzera.

    „Kandidáti na pracovných pohovoroch menia dátumy, roky, neovládajú vlastné informácie uvedené v životopise a nevedia si ich obhájiť,“ hovorí Pavol Žuffa z personálnej agentúry AuJob.
     
  2. chyba: Obmedzené hľadanie práce
    Koľko zdrojov na hľadanie práce využívate a koľko životopisov ste poslali za posledný týždeň? Neposielajte svoj životopis iba na tie pracovné pozície, kde spĺňate všetky predpísané kritéria. Pošlite aj na tie, kde si myslíte, že ich spĺňate na 70 alebo 80 percent. Ak túžite získať zaujímavú prácu, na ktorú nemáte dostatočnú kvalifikáciu, dokážte, že stojí za to, vás pozvať na pracovný pohovor a potrebné zručnosti dokážete nabrať veľmi rýchlo počas zapracovania. Do motivačného listu uveďte vaše referencie, alebo skúsenosti, ako rýchlo ste sa dokázali zapracovať v predchádzajúcich zamestnaniach a čo všetko ste sa pri práci naučili.

    „Chybou ľudí pri pracovných pohovoroch je aj to, že nevedia vysvetliť dôvody odchodov z predchádzajúcich zamestnaní,“ povedal Pavol Žuffa.
     
  3. chyba: Zavádzanie a prekrúcanie informácií
    Ľudia v snahe čo najrýchlejšie získať prácu sú niekedy ochotní zájsť až do krajnosti. Úmyselne klamú, aby sa zapáčili druhej strane a rýchlo získali prácu. V praxi sa môže stať, že kandidát absolvuje pracovný pohovor s viacerými ľuďmi z firmy. S jedným môže vykonať pohovor cez telefón a s druhým sa ocitnete osobne. Dobrá rada znie: Buďte čestní a úprimní pri hľadaní práce.

    „Pri pracovných pohovoroch sa stáva aj to, že ľudia neochotne odpovedajú na otázky. Ľudia sú frustrovaní z hľadania práce alebo odpovedajú naučené frázy, pričom ich zmysel nevedia zdôvodniť,“ vysvetľuje personalista Žuffa.
     
  4. chyba: Hanobenie bývalého zamestnávateľa
    Predstavte si, že prídete na pracovný pohovor, kde sa vás opýtajú, prečo ste odišli z predchádzajúcej práce a ako sa vám spolupracovalo s bývalým šéfom. Čo odpoviete? Aj keď ste sa v poslednom zamestnaní cítili príšerne a váš šéf bol najhorší šéf, akého ste kedy mali, nikdy nehovorte zle o bývalom zamestnávateľovi. Podľa vašej odpovede bude váš budúci zamestnávateľ vedieť, čo budete hovoriť o ňom, v prípade, ak od neho odídete.

    „Je pravda, že ľudia sa nevhodne vyjadrujú o bývalých zamestnávateľoch,“ potvrdil Žuffa z AuJob.
     
  5. chyba: Odkrývanie súkromných záležitostí
    Každý potrebuje prácu, aby dokázal vyžiť. Možno dostávate minimálnu podporu v nezamestnanosti, možno žijete z našetrených peňazí, nikdy sa však nezmieňujte pred budúcim zamestnávateľom o vašej ekonomickej situácii a čo všetko musíte splatiť z výplaty.

    „Kandidáti svojimi vyjadreniami zasahujú do súkromných vecí a odôvodňujú očakávaný plat svojimi výdavkami,“ hovorí zo skúseností personalista.

Ak sa chcete stať kariéristom, teraz na to máte tú najlepšiu šancu. Stačí, ak si vytvoríte životopis a mailového agenta.

 

Viac o téme: Hľadanie Práce Chyby Kandidáti Uchádzači Uchádzač Kandidát Pavol Aujob Žuffa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: AuJob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy