6-dňový pracovný týždeň sa stáva realitou: Od 1. júla ho zavádza prvá európska krajina

Kým väčšina krajín po celom svete zavádza 4-dňový pracovný týždeň, počas ktorého budú zamestnanci robiť menej, jedna z európskych krajín na to ide opačne. Grécko od 1. júla 2024 zavádza 6-dňový pracovný týždeň, vďaka ktorému budú ľudia môcť pracovať až 13 hodín denne.

Ako informuje portál oPeniazoch, zamestnávatelia v Grécku budú môcť od 1. júla 2024 nariadiť svojim zamestnancom 6-dňový pracovný týždeň. Doteraz to mohli robiť len firmy podnikajúce v potravinárstve a turizme.

Dôvodom nového nariadenia je nedostatok pracovníkov v krajine, ktorý by sa mal týmto nariadením zlepšiť. Gréci pritom už teraz pracujú najviac spomedzi krajín EÚ – 41 hodín týždenne. 

Zahraničný web Greek Reporter už dávnejšie informoval o tom, že grécky parlament schválil pracovný zákon, ktorý zavádza šesťdňový pracovný týždeň a pružný pracovný čas. A to aj napriek protestom opozičných strán a odborov.

Týždenne môžu odrobiť až 78 hodín

Nový zákon umožňuje pracovníkom na plný úväzok mať druhé zamestnanie na čiastočný úväzok a pracovať až 13 hodín denne. Inými slovami to predstavuje 65 hodín týždenne (päťdňový pracovný týždeň) alebo 78 hodín (šesťdňový pracovný týždeň). V prípade práce počas šiesteho dňa budú musieť zamestnávatelia zaplatiť príplatok 40 % k ich dennej mzde. 

Zamestnávatelia budú môcť novým pracovníkom ponúknuť skúšobnú dobu v trvaní najviac 6 mesiacov a počas prvého roka ich prepustiť bez náhrady alebo výpovede, ak sa nedohodnú inak. Nový zákon navyše zahŕňa aj zavedenie zamestnávania na požiadanie. To znamená, že zamestnávateľ môže zavolať zamestnancovi 24 hodín vopred a požiadať ho, aby sa dostavil do práce. 

Opozičné strany a odbory tvrdia, že šesťdňový týždeň sa stane bežnou praxou, pretože pracovné inšpekcie v Grécku prakticky neexistujú. Hovoria tiež o tom, že ide o vykorisťovanie zamestnancov, ktoré môže poškodiť grécke rodiny. V krajine totiž neexistuje dostupná starostlivosť o deti a ak budú musieť obaja rodičia pracovať 6 dní do týždňa, nebude sa mať o ne kto postarať. 

Viac o téme: Zamestnanie Grécko 6-dňový pracovný týždeň
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: oPeniazoch, Greek Reporter | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy