Zažívate v práci únavu? Takto si dobijete baterky a pomôžete svojmu mozgu

Sú dni, kedy má človek chuť sa popoludní na chvíľku natiahnuť. Obvykle za to môže počasie, výdatný obed alebo prebdelá noc. Všetci ale tiež dobre vieme, že sa niekedy po spánku prebudíme svieži a inokedy zase ako praštenie palicou. Zdriemnutie počas dňa môže našu energiu i myslenie povzbudiť, dôležité ale je vedieť, kedy a na ako dlho si zdriemnuť.

O tom, že popoludňajší spánok pomôže dohnať prebdelú noc, niet pochýb. Správne načasovaný "šlofík" má ale oveľa väčšie benefity. Podľa štúdie NASA dokáže také štyridsaťminútové zdriemnutie zvýšiť pozornosť o 100%. Iné štúdie zistili, že 20 minút popoludňajšieho spánku preberie človeka lepšie ako jedna šálka kávy.

Vedci z nemeckej Saarland University zase dokázali v štúdiách, že 45-60 minútový popoludňajší spánok vie až päťkrát zlepšiť kognitívne funkcie mozgu. Teda pamäť, koncentráciu, komunikáciu, pozornosť, rýchlosť myslenia aj schopnosť pochopenia informácie. A do tretice, štúdia Georgetownskej univerzity zase skúmala vplyv denného spánku na kreativitu, ktorá sa vďaka odpočinku dokázala zvýšiť. V neposlednom rade môže mať nepriaznivý spánok vplyv aj na zlepšenie nálady. Otázkou ale zostáva: kedy a na ako dlho?

Podľa vedcov existuje niekoľko možností. Ktorá bude optimálna pre vás, záleží na vašich možnostiach a tiež na tom, čo od popoludňajšieho spánku očakávate.

Prebudiť mozog alebo dobiť baterky

Pokiaľ sa cítite popoludní unavený a potrebujete rýchlo dobiť baterky, potom vám stačí zdriemnutie na 10 až 20 minút. Počas tejto chvíle ani nestihnete zaspať tvrdo, váš mozog si ale dostatočne odpočinie, a vy sa popoludní môžete s novou vervou vrhnúť na riešenie pracovných úloh alebo vybavovanie pošty.

Pokiaľ sa cítite vystresovaný alebo sa musíte učiť a máte trochu viac času, potom si nastavte budík na šesťdesiat minút. Práve takto dlhý popoludňajší spánok vie podľa vedcov zvýšiť toleranciu voči stresu a zároveň zlepšiť kognitívne funkcie mozgu zodpovedné za učenie a pamäť. Ak si nemôžete dovoliť hodinu, nezúfajte a skúste aj dvadsaťminútový popoludňajší spánok. Aj malé množstvo spánku dokáže podľa vedcov mozog prebudiť a jeho činnosť zlepšiť.

Ak ste úplne preťažený a cítite sa vyčerpaný, venujte popoludňajšiemu spánku hodinu a pol. Deväťdesiatminútové pospanie umožňuje prejsť jedným kompletným spánkovým cyklom, a vy tak vášmu telu doprajete reštart. Odmenou vám bude nielen viac energie, ale aj čerstvý mozog.

Kedy si dopriať popoludňajší spánok

Ideálny čas na zdriemnutie je po obede: pre tých, ktorí vstávajú skôr okolo jednej, pre sovy (vstávajú neskôr) okolo tretej popoludní. Snažte sa nechodiť odpočívať neskôr a zobudiť sa najneskôr o pol štvrtej, inak by ste mohli mať večer problémy so zaspávaním. Pre väčšinu z nás však čas nepredstavuje zásadný problém. Horšie je to, že väčšina z nás sa cez deň nemá kde natiahnuť.

Pokiaľ ale náhodou patríte k tým šťastnejším, ktorí majú k dispozícii pokojné a nerušené miesto v práci alebo sú cez deň doma, možno sa vám budú hodiť aj ďalšie tipy pre efektívnejší popoludňajší spánok:

  • Zatiahnite závesy, aby bola v miestnosti čo najväčšia tma.
  • Urobte si pohodlie, ideálne je zababušiť sa do teplej deky.
  • Pokiaľ nezaspávate, nestresujte sa. Aj odpočinok bez spánku vás posilní.

Dajte si kávu

A pokiaľ sa po dvadsiatich minútach popoludňajšieho spánku chcete prebudiť svieži, dajte si pred spaním kávu. Naozaj. Ako uvádza spánkový expert Michael Breus, pokiaľ vypijete šálku kofeínového nápoja a idete si hneď ľahnúť a odpočívať, kofeín začne pôsobiť až za nejakú dobu. Tú využijete na odpočinok a potom sa prebudíte parádne naštartovaní. Po tejto dvojkombinácii „ste v čulom stave zaručene štyri hodiny,“ ubezpečuje Breus.

Pravidelný odpočinok počas dňa má nielen vplyv na aktuálny stav. Dlhodobo vie znižovať hladinu stresu a tiež znižovať riziko obezity, srdcových príhod alebo mŕtvice. To už stojí za to, aby sme si v práci nejakú oddychovú miestnosť našli, však?
 

 

Viac o téme: Práca Spánok Únava Energa
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: health24.com, Foto: getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy