Ako byť na pohovore najlepší? Takto sa vám pracovný pohovor podarí

Jednu vec má na pracovnom pohovore spoločnú väčšina kandidátov. Neveria si. Majú obavy o sebe hovoriť, nie sú si istí v tom ako sa odprezentovať a už vôbec si neveria, že nadobudli také skúsenosti, vďaka ktorým preskočia ostatných kandidátov o pracovnú pozíciu.

Skôr ako si začneme veriť, poďme sa pozrieť kde a kedy sme sa naučili neveriť si 😊 Kde sa stratila naša vlastná hodnota? Prečo má väčšina z nás pocit, že všetci okolo sú lepší? Prečo ešte skôr ako začneme s prvým krokom pri hľadaní  práce, máme istotu v tom, že sa nedokážeme odprezentovať.

Hneď ako začneme o sebe uvažovať, na to  aby sme vedeli či sme dobrí potrebujeme jednu jedinú vec POROVNANIE.  A toto sme sa naučili už v škôlke. Ako zistím či je moje auto dostatočne veľké? Pozriem sa na Peťkove, a je to jasné. Peťko má väčšie auto. Anička vyšla vyššie na preliezku, Dominik vypočítal skôr príklad, Tamarka má čisté jednotky.

A veľmi rýchlo sme sa naučili, že aby sme zistili ako na tom sme, potrebujeme sa NUTNE s niekým porovnať. Potrebujeme hornú a dolnú hranicu. A my už potom plávame. Takéto porovnávanie je samozrejme základný kameň našej neistoty a našich obáv. A namiesto toho aby sme si dvihli seba hodnotu, skôr nás takéto porovnanie dostáva do sklamania.

Pre niektorých to má aj isté výhody, naučili sme sa aj ponižovať ostatných, aby sme umelo zvýšili svoju hodnotu. A aj to sme zažili v škole, partiu chalanov, ktorá šikanovala slabších len preto, aby ukázali  ostatným kto je tu kráľ.

Ak ste už pracovali, tento spôsob porovnávania je efektívny pri porovnaní výsledkov s kolegom, s konkurenciou, so zahraničnými spoločnosťami. Áno, porovnanie je motivácia a hnací motor súčasne.

Pracovný pohovor je miesto, na ktorom nám porovnanie neslúži, pretože to nie je cesta k vlastnej hodnote. Zrazu sa cítite menejcenní, lebo vždy sa nájde niekto kto robí veci inak ako vy. Ostatní  uchádzači sa vám zdajú lepší.

A tak vám poradím jeden TRIK – pozrite sa na to na akej úrovni ste na svojej pozícii dnes a kde ste boli pred rokom dvomi. Porovnajte SVOJ POSUN. Ak ste menili pracovné zaradenia, alebo odvetvia, pozrite sa vďaka ktorým zručnostiam ste dosahovali výsledky a ako ste si tieto zručnosti rozvinuli. A presne tu je vaša seba hodnota, váš úspech, váš pokrok.

Našli ste? Všetky tieto novo objavené skúsenosti a zručnosti určite náváhajte uviesť pri písaní Vášho životopisu.

Ak k tomu pridáte ešte tajnú ingredienciu, úspech je váš 😊

 

Viac o téme: Interview Práca Pohovor Úspech Kandidát Nová práca Prvý dojem
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy