Zákaz výpovede počas PN a zrušenie pracovného miesta

poradnaporadna

Manžel je na liečení a dozvedel sa, že k 30. novembru bude jeho miesto z organizačných dôvodov zrušené. Predpokladám, že PN nemá vplyv na tento spôsob zrušenia pracovného pomeru a miesto bude zrušené. Manžel má nevyčerpanú dovolenku 15 dní. V spoločnosti pracoval 19 rokov. Má nárok na 3-mesačné odstupné? Preplatia mu nedočerpanú dovolenku? Čo prípadne je jeho nárokom?

Poradňa: Zamestnávateľ môže zrušiť pracovné miesto na základe vlastného rozhodnutia. Skutočnosť, že zamestnanec, ktorý na danom pracovnom mieste pracuje, je na PN, nemá vplyv na rozhodnutie zamestnávateľa, okrem toho, môže sa jednať o zrušenie jednej pracovnej pozície napr. účtovníka a v spoločnosti môže byť uvedených pracovných miest viac, takže len na základe rozhodnutia o organizačných zmenách nemusí byť zrejmé, ktorého konkrétneho pracovníka sa toto zrušenie dotkne.

 

Zrušenie pracovného miesta z organizačných dôvodov je výpovedným dôvodom na strane zamestnávateľa v zmysle § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, a to konkrétne ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na interné rozhodnutie zamestnávateľa.

 

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len v tom prípade, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá.

 

Ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodu z dôvodu tzv. organizačných zmien, zamestnancovi patrí odstupné. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od 1. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpoveď musí byť zamestnancovi doručená do vlastných rúk, pričom zamestnávateľ môže výpoveď doručiť zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť zamestnávateľa doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že zamestnancovi, ktorý je na PN, nie je možné dať výpoveď z dôvodu organizačných zmien podľa § 63 ods. 1 písm a) , lebo zamestnanec je v tom čase v tzv. ochrannej dobe. Až po ukončení PN je možné zamestnancovi doručiť výpoveď , následne začne plynúť výpovedná doba. Ako vyplýva z otázky , zamestnávateľ zruší pracovnú pozíciu zamestnanca k 30.11, takže počas výpovednej doby nebude mať možnosť zamestnancovi predeľovať prácu a pritom, jednou zo základných povinností zamestnávateľa je prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak zamestnávateľ nebude mať pre zamestnanca prácu, zamestnanec má nárok na náhradu mzdy, lebo sa jedná o tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa.

 

Pri skončení pracovného pomeru má zamestnanec nárok na preplatenie nevyčerpanej časti dovolenky.

 

26.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Liecenie Vypoved Kariera2010 Organizacne dovody
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy