Syndróm karpálneho tunela môže mať trvalé následky: Zásadné je vnímať už prvotné príznaky. Ktoré sú to?

Brnia vám prsty a bolí zápästie? Pokiaľ je tento stav dlhodobý, môže ísť o syndróm karpálneho tunela. Pokiaľ sa nelieči, môže mať trvalé dopady na váš život. Je dôležité rozpoznať príznaky a konať včas.

Syndróm karpálneho tunela je neurologický stav, ktorý vzniká tlakom na nerv medianus v oblasti zápästia, čo vedie k brneniu, necitlivosti a bolesti v ruke a prstoch. Tento syndróm môže byť spôsobený opakovanými pohybmi rúk, zraneniami, genetickou predispozíciou alebo hormonálnymi zmenami.

Príznaky syndrómu karpálneho tunela

Prvé príznaky syndrómu karpálneho tunela môžu byť mierne, ale postupne sa môžu zhoršovať a ovplyvniť vašu schopnosť vykonávať bežné každodenné aktivity. Medzi tieto príznaky patria:

Brnenie a znecitlivenie prstov

Brnenie a znecitlivenie prstov pacienti často opisujú ako "mravčenie" alebo ako pocit, ako by sa prsty "zaspali". Postihuje najmä palce, ukazovák, prostredník a čiastočne prstenník. Brnenie a necitlivosť sa podľa štúdií obvykle zhoršujú pri dlhodobom držaní ruky v rovnakej polohe, čo je časté napríklad pri práci za počítačom alebo pri jazde na bicykli.

Bolesť a slabosť v ruke

Bolesť sa objavuje v oblasti zápästia a dlane, ale môže sa tiež šíriť po celej ruke až k ramenu. Pri pokročilých prípadoch býva bolesť natoľko intenzívna, že obmedzuje každodenné aktivity a zhoršuje kvalitu života.

Problémy s uchopením predmetov

Syndróm karpálneho tunela môže spôsobiť problémy s uchopením predmetov, čo ovplyvňuje každodenné činnosti ako je písanie, držanie predmetov alebo zapínanie gombíkov. Slabosť a necitlivosť v ruke môžu spôsobiť, že pacient má problémy udržať pevný úchop alebo vykonávať jemné pohyby prstov.

Úbytok citlivosti v ruke

V pokročilých prípadoch syndrómu karpálneho tunela dochádza aj k trvalému úbytku citlivosti v postihnutej ruke. Pacient necíti dotyk, teplotu alebo bolesť, môže mať problémy rozpoznať horúce a studené predmety alebo sa zraní bez toho, aby si to všimol.  

Zhoršenie príznakov v noci

Mnoho pacientov so syndrómom karpálneho tunela hlási zhoršenie príznakov v noci. Počas spánku dochádza k opuchu mäkkých tkanív, čo zhoršuje stlačenie nervu a príznaky syndrómu. 

Ako diagnostikovať syndróm karpálneho tunela?

Diagnóza syndrómu karpálneho tunela zvyčajne zahŕňa fyzické vyšetrenie ruky a zápästia, spolu s podrobným rozhovorom o vašej histórii príznakov a lekárskej anamnéze. V niektorých prípadoch sa vykonáva elektromyografické vyšetrenie (EMG), ktoré meria elektrickú aktivitu svalov a nervov v ruke.

Ako liečiť syndróm karpálneho tunela?

Liečba syndrómu karpálneho tunela závisí od závažnosti príznakov a individuálnych potrebách každého pacienta. Možnosti liečby môžu zahŕňať:

Konzervatívna liečba

Konzervatívna liečba syndrómu karpálneho tunela je často prvou voľbou pri miernych a stredne ťažkých prípadoch tohto stavu. Zahŕňa užívanie zápästnej ortézy počas spánku, čo udrží zápästie v neutrálnej polohe a zníži tlak na nervy. 

Fyzioterapia je ďalším dôležitým prvkom konzervatívnej liečby, kde sú pacientom predpísané špecifické cvičenia zamerané na posilňovanie a pretiahnutie svalov ruky a zápästia, čo uvoľní tlak na nervy a zníži bolesť. Súčasťou konzervatívnej liečby je tiež dôraz na zmeny životného štýlu, ako je minimalizácia opakovaných pohybov rúk a prijímanie opatrení na prevenciu preťaženia ruky a zápästia.

Injekčná terapia

Injekčná terapia je ďalšou možnosťou liečby syndrómu karpálneho tunela, najmä pre pacientov s vyšším stupňom bolesti a zápalu. Táto terapia zahŕňa podanie kortikosteroidnej injekcie priamo do karpálneho tunela, čo podľa výskumov znižuje zápal a tlak na nervy, a tak dochádza k zmierneniu bolesti a brnenia.

Kortikosteroidy majú protizápalové vlastnosti a môžu poskytnúť úľavu od príznakov po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov. Injekcie sa zvyčajne vykonávajú ambulantne, ale nie sú dlhodobým riešením. 

Chirurgická liečba

V prípadoch, keď konzervatívna liečba neprináša dostatočnú úľavu, alebo ak sú príznaky syndrómu karpálneho tunela už pokročilé, lekári zvážia a ponúknu chirurgickú liečbu. Operácia sa nazýva karpálna tunelová dekompresia a vykonáva sa na odstránenie tlaku na nervy v karpálnom tuneli.

Tento zákrok obnoví normálnu funkciu ruky a zmierni bolesť a brnenie. Lekár vykoná dôkladné vyšetrenie a vyhodnotí vhodnosť jednotlivých liečebných možností v závislosti na vašich individuálnych potrebách a stave syndrómu karpálneho tunela.

Prevencia

Prevencia syndrómu karpálneho tunela zahŕňa opatrenia na minimalizáciu rizikových faktorov, ako sú opakované pohyby rúk a dlhodobé držanie ruky v rovnakej polohe. Dôležitá je aj ergonomická úprava pracovného prostredia a pravidelné pauzy pri práci, aby sa zabránilo preťaženiu ruky a zápästia. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Počítač Zdravie Práca Karpálny tunel
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, fitmag
 
Staršie správy
Staršie správy