Doručenie výpovede zamestnancovi

poradnaporadna

Pracovník dostal výpoveď pre nadbytočnosť, nebol ochotný sa dostaviť k prevzatiu tak sme poslali výpoveď doručenkou poštou do vlastných rúk. Nakoľko menovaná vedela, čo to je, nereaguje na prevzatie a pravdepodobne list leží na pošte. Ako máme pokračovať keď do práce nechodí, lebo jej miesto bolo zrušené, prácu podľa pracovnej zmluvy jej nemôžeme už dať. Treba ju vyzvať alebo automaticky beží výpoveď tri mesiace a ona na nás nereaguje. Odkázala, že si hľadá prácu.

Poradňa: Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť zamestnávateľa doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

 

Z vyššie uvedeného vyplýva, že výpoveď zamestnancovi sa považuje za doručenú okamihom, kedy sa zamestnávateľovi výpoveď vráti ako nedoručiteľná. Následne, od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúce to tomto doručení, začne plynúť výpovedná doba.

 

Ak bola pracovná pozícia zamestnankyne zrušená a zamestnávateľ sa nedohodol so zamestnankyňou na výkone inej práce, zamestnávateľ neplní jednu zo základných povinností zamestnávateľa, ktorou je prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy.

 

Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

 

12.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2010 Platnost vypovede
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy