Zamestnávateľ nechce manžela pustiť z práce. Ako postupovať?

Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi brániť v skončení pracovného pomeru.Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi brániť v skončení pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Manžel je zamestnaný sedem rokov v jednej firme. Momentálne si našiel novú prácu s termínom nástupu od 1. oktobra alebo max. 1 novembra. Je to oveľa lepšia platená práca a aj lukratívnejšia oproti predchádzajúcej. Samozrejme zamestnávateľ s jeho odchodom nesúhlasil, nakoľko on nemá čas si hladať nového zamestnanca a absolútne manžela ignoroval. Jeho naše rodinné záležitosti nezaujímajú, je s manželom ako zamestnancom veľmi spokojný, z práce ho neprepustí a o zvýšení platu môže len snívať. Nakoľko som na MD s bábätkom a na krku máme aj hypotéku, tak by nám nové zamestnanie manžela veľmi pomohlo.Ako teraz máme ďalej postupovať?

Poradňa:  Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi brániť v skončení pracovného pomeru alebo jedna aj druhá strana musia dodržať určitý postup skončenia pracovného pomeru a svoje povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. Pracovný pomer možno skončiť okrem iného aj dohodou alebo  výpoveďou.

Ak si zamestnanec našiel výhodnejšiu prácu, môže zamestnávateľa požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu , ale zamestnávateľ nie je povinný súhlasiť s návrhom zamestnanca.

Ak zamestnávateľ nesúhlasí s návrhom na skončenie pracovného pomeru a neexistujú ani dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca (nevyplatenie mzdy, bezprostredné ohrozenie života lebo zdravia,  nepreradenie na inú prácu, ak zamestnanec svoju nemôže vykonávať zo zdravotných dôvodov ), zamestnanec môže pracovný pomer skončiť len na základe výpovede. Ak dá zamestnanec výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Ak zamestnanec pracoval u zamestnávateľa menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval viac ako jeden rok, je výpovedná doba dva mesiace.

Ak sa zamestnanec rozhodne nepočkať na skončenie pracovného pomeru uplynutím výpovednej doby a prestane chodiť do zamestnania, musí rátať s možnými následkami, ktoré vysvetlíme nižšie:

Ak zamestnanec prestane chodiť do súčasného zamestnania bez toho, aby riadne ukončil pracovný pomer u zamestnávateľa uzatvorí pracovnú zmluvu s novým zamestnávateľom, dopúšťa sa porušenia pracovnej disciplíny. V prvom rade zamestnanec  neplní svoju povinnosť dodržiavať pracovný čas a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom v dôsledku takéhoto porušenia dvomi spôsobmi, a to výpoveďou alebo okamžitým skončením. Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže mu dať výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby.

Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer. Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch, najmä v pracovnom poriadku. Za závažné porušenie pracovnej disciplíny zamestnávatelia zvyknú považovať neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny, takže ak zamestnanec prestane chodiť do práce, s najväčšou pravdepodobnosťou s ním zamestnávateľ ukončí pracovný pomer okamžite.

Ak je daná výpoveď, či už zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa, a zamestnávateľ sa so zamestnancom písomne dohodli na peňažnej náhrade v sume priemerného zárobku za jeden mesiac, ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ má na túto sumu nárok. Takáto dohoda môže byť obsiahnutá priamo v pracovnej zmluve alebo aj v inej dohode uzatvorenej následne po uzatvorení pracovnej  zmluvy. Táto dohoda musí byť písomná.

Zamestnávateľ  pri skončení pracovného pomeru je povinný vydať pracovný posudok do 15 dní odvtedy, ako oň zamestnanec požiada, najskôr však dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Ak zamestnanec prestane chodiť do práce a zamestnávateľ s ním následne skončí pracovný pomer okamžitým skončením alebo výpoveďou, tieto skutočnosti sa môžu odraziť aj na jeho pracovnom posudku. 

Od pracovného posudku je potrebné odlíšiť potvrdenie o zamestnaní, často označované aj ako zápočtový list, ktoré je zamestnávateľ povinný vydať automaticky pri skončení pracovného pomeru a musí v ňom uviesť dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať, údaje o poskytnutej mzde za vykonanú prácu, o poskytnutej náhrade mzdy a náhrade za čas pracovnej pohotovosti, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a o ďalších skutočnostiach rozhodujúcich pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti a z funkčných požitkov a pre výpočet podpory v nezamestnanosti, údaj o dohode o zotrvaní v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu, po vykonaní záverečnej skúšky alebo maturitnej skúšky, alebo po skončení štúdia, alebo prípravy na povolanie vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí, údaj o poskytnutí odchodného.

Ako sme uvádzali na začiatku, základnou povinnosťou zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Ak zamestnávateľovi vznikne škoda tým, že zamestnanec prestal chodiť do práce, môže od zamestnanca vyžadovať náhradu škody, a to až do výšky štvornásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca a ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Doba Skončenie Výpovedná Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy