Počas PN som dostala výpoveď. Musím súhlasíť s dohodou?

Ak zamestnanec s návrhom dohody nesúhlasí, nie je povinný ju podpísať.Ak zamestnanec s návrhom dohody nesúhlasí, nie je povinný ju podpísať. Zdroj: photl.com

Vo firme som zamestnaná od 18.1. 2011. Mám podpísanú zmluvu na dobu neurčitú, ale zamestnávateľ mi poslal doporučene dohodu o skončení pracovného pomeru podľa §60 dohodou. Prišlo mi len jedno tlacivo. Bola som na OČR-ke s dcérou a to od 25.9. 2012 do 28.9. 2012 a isla som na PN-ku 28.9.2012, ktorá aj naďalej trvá. List mi prisiel tiež v ten deň. Ako mám postupovať, keďže som rozhodnutá nepodpísať dohodu? Na čo mám nárok a na čo nie? Treba sa aj písomne vyjadriť, že nesúhlasím z výpoveďou podľa §60 a spolu s mojím vyjadrením mám im nazad poslať ich dokument?

Poradňa:  Dohoda je dvojstranný právny úkon a z toho vyplýva, že na jej vznik je potrebný súhlas oboch zmluvných strán, v tomto prípade zamestnanca aj zamestnávateľa. Ak zamestnanec s návrhom dohody nesúhlasí, nie je povinný ju podpísať  a zákon mu ani nestanovuje povinnosť vyjadriť sa k návrhu dohody. Zamestnanec preto nemusí poslať zamestnávateľovi svoje vyjadrenie alebo posielať  návrh dohody späť a ak zamestnanec neakceptuje návrh zamestnávateľa, pracovný pomer stále trvá.

V súvislosti s uzatvorením dohody o skončení pracovného pomeru platí, že zamestnávateľ je v dohode o skončení pracovného pomeru povinný uviesť dôvod skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje. Ak sa pracovný pomer končí dohodou z dôvodov, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľa alebo z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca  alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je povinný mu poskytnúť odstupné. Odstupné sa poskytuje najmenej v sume, ktorá je násobkom priemerného mesačného zárobku  zamestnanca a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Keď zamestnanec nesúhlasil s návrhom dohody o skončení pracovného pomeru, môže sa stať, že zamestnávateľ bude chcieť ukončiť pracovný pomer výpoveďou, keď sa zamestnanec vráti do práce. Počas trvania dočasnej práceneschopnosti platí zákaz výpovede (okrem situácie, ak je dôvodom výpovede zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa).

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď bezdôvodne, ale len z určitých zákonom stanovených dôvodov , ktoré sme uvádzali v tomto článku.

Ak je dôvodom výpovede skutočnosť, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľa alebo nadbytočnosť zamestnanca  alebo skutočnosť, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je povinný mu poskytnúť odstupné.  V prípade, ak je daná výpoveď,  pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Ak pracovný pomer zamestnanca trval ku dňu doručenia výpovede najmenej päť rokov, výpovedná doba je tri mesiace, inak je výpovedná doba dva mesiace.

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Ak zamestnanec ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ je povinný tejto žiadosti vyhovieť a zamestnancovi vznikne nárok na odstupné v sume násobku počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba a priemerného mesačného zárobku. Zjednodušene, zamestnanec si môže  vybrať, či odpracuje výpovednú dobu alebo či skončí pracovný pomer dohodou a dostane odstupné.

Upozorňujeme, že zamestnancovi totiž vzniká nárok na odstupné len v prípade skončenia pracovného pomeru z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm a) alebo písmene b)  Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.  Ak zamestnanec dostane výpoveď a chce dostať odstupné, môže hneď pri doručení výpovede požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, v takomto prípade je zamestnávateľ povinný žiadosti vyhovieť a vyplatiť odstupné za dobu, počas ktorej by trvala výpovedná doba. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dohoda Dohody Navrh
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy