Zamestnávateľ nechce vyplatiť mzdu. Nie je to protizákonné?

Peňažná náhrada má sankčný charakter.Peňažná náhrada má sankčný charakter. Zdroj: photl.com

Môj syn podpísal pri nástupe do zamestnania okrem iného aj nasledujúci text: Výpovedná doba je pre zamestnávateľa i zamestnanca ustanovená platným zákonníkom práce v zmysle §62. Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku zamestnanca za jeden mesiac. Zamestnávateľa a zamestnanec sa zároveň v súlade s ustanovením §131 ods. 3 Zákonníka práce dohodli, že príslušnú peňažnú náhradu je zamestnávateľ oprávnený zraziť zamestnancovi zrážkou z poslednej mzdy. Tohto času plánuje syn rozviazať pracovný pomer. Musí tam ostať celú výpovednú dobu? Vyhrážajú sa mu, že mu nevyplatia mzdu za posledný odpracovaný mesiac. Nie je to protizákonné? Čo znamená peňažná náhrada v sume priemerného zárobku za jeden mesiac? Ako má postupovať pri výpovedi dohodou?

Poradňa: Ustanovenie, ktoré oprávňuje zamestnávateľa na peňažnú náhradu v sume priemerného mesačného zárobku zmestnanca vyplýva z  § 62 ods. 8 Zákonníka práce a podmienkou jeho platnosti je, aby bolo dojednané so zamestnancom písomne. Toto ustanovenie slúži na ochranu zamestnávateľa, lebo zamestnanci, ktorí dali výpoveď a chceli urýchlene nastúpiť do nového zamestnania prestali chodiť do práce, pričom jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Peňažná náhrada má jednak sankčný charakter, ak zamestnanec poruší svoje povinnosti a súčasne má zamestnávateľovi kompenzovať zvýšené náklady spojené s nepredvídaným výpadkom zamestnanca, keď nemá okamžite náhradu, ktorá bude plniť pracovné povinnosti zamestnanca.

Ak nezotrvá v pracovnom pomere aj počas plynutia výpovednej doby a dohodol sa písomne so zamestnávateľom (napr. v pracovnej zmluve) na peňažnej náhrade a zrážke tejto náhrady zo mzdy , znamená to, že zamestnávateľ môže zo splatnej mzdy zamestnanca vykonať zrážku zo mzdy vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. V takomto prípade sa nejedná o nevyplatenie mzdy a postup zamestnávateľa je v súlade so zákonom. Priemerný mesačný zárobok sa určí v súlade s ustanovením § 134 Zákonníka práce ako priemerný zárobok za predchádzajúci štvrťrok.

Ak sa zanestnávateľ a zamestanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, t.j. ak uzatvoria dohodu a pracovný pomer sa skončí ku dňu dojednanému v dohode, neprichádza aplikácia vyššie uvedeného ustanovenia do úvahy, lebo v tomto prípade neplynie výpovedná doba. Dohoda o skončení pracvného pomeru je dvojstranným právnym úkonom a môže vzniknúť len na základe súhlasu zamestnanca aj zamestnávateľa. Spôsob skončenia pracovného pomeru formou výpovede dohodou neexistuje.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Poradňa Zmluva Odstúpenie Zmluvy Doba Odstupné Lehota Od Výpovedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy