Mám nárok na zmenu pracovného pomeru z doby určitej na dobu neurčitú?

poradňaporadňa

Som poberateľ výsluhového dôchodku. Dňa 1.6. 2005 som nastúpil do zamestnania a pracovný pomer bol dohodnutý na dobu určitú do 31.12.2005. Následne mi bola Dohodou o zmene pracovnej zmluvy predĺžená doba určitá od 1.1.2006 do 30.3.2006; od 1.4.2006 do 31.12.2006; od 1.1.2007 do 30.6.2007 a od 1.7.2007 do 30.9.2007 . Od 1.10.2007 mi bola Dohodou o zmene pracovnej zmluvy predĺžená doba určitá textom : „Pracovná zmluva na dobu určitú sa predlžuje do zániku činnosti fyzickej ochrany objektov.“ Takto nekonkrétne formulovaná doba určitá môže trvať 1 mesiac ale aj 10 rokov a to kdekoľvek na území SR. Do 28. 2.2010 som chápal, že voči mojej osobe je uplatnený §48 ods.6, bod f) Zákonníka práce , kedy je možné predlžovať dobu určitú nad tri roky mimo iné aj s poberateľom výsluhového dôchodku. Mám nárok na zmenu Pracovného pomeru z Doby určitej na Dobu neurčitú, kedy podľa môjho názoru s prihliadnutím na novelizáciu Zákonníka práce od 1.3.2010 §48 ods.1, zamestnávateľ výslovne neurčil dobu trvania vykonávaných prác?

Poradňa: V zmysle ustanovení Zákonníka práce v znení platnom do 28.2.2010, pracovný pomer na dobu určitú mohol byť dojednaný najviac na tri roky, pričom ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do troch rokov alebo nad tri roky bolo možné, ak sa jednalo o zamestnanca, ktorý je poberateľom starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku.

 

Pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dobu trvania pracovného pomeru treba v pracovnej zmluve výslovne určiť, a to buď uvedením dňa, kedy sa pracovný pomer končí , alebo uvedením okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru (napr. do ukončenia rodičovskej dovolenky zamestnanca ..). Opomenutie výslovného určenia doby trvania pracovného pomeru v pracovnej zmluve má za následok vznik pracovného pomeru na neurčitý čas. Ako vyplýva z uvedeného, trvanie pracovného pomeru je vymedzený okolnosťami, za ktorých dôjde k jeho skončeniu. V prípade skončenia pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z dôvodu uplynutia doby, na ktorú bol dojednaný, môže zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho pracovný pomer je pracovným pomerom na neurčitý čas, súdnou cestou uplatniť svoje nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru.

 

28.7.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy