Ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú.

poradňaporadňa

Pracujem v školstve. Pracovnú zmluvu mam na dobu určitú - počas materskej a rodičovskej dovolenky kolegyne. Kolegyňa nastúpi do práce v novom šk. roku 2010/2011, ale mňa zamestnávateľ ústne informoval, že v júli budem čerpať dovolenku a v auguste sa mam zaevidovať na úrade práce. Končí môj prac. pomer dátumom, keď nastúpi do práce moja kolegyňa?

Poradňa: V zmysle ustanovenia §48 Zákonníka práce, pracovný pomer môže byť dojednaný na neurčitý čas alebo na určitú dobu. Ak v pracovnej zmluve nebola výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzavretie pracovného pomeru na určitú dobu, jedná sa o pracovný pomer na dobu neurčitú.

Pracovný pomer je uzavretý na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dobu trvania pracovného pomeru treba v pracovnej zmluve výslovne určiť, a to buď uvedením dňa, kedy sa pracovný pomer končí, alebo uvedením okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru (napr. do ukončenia PN osoby XY). Opomenutie výslovného určenia doby trvania pracovného pomeru v pracovnej zmluve má za následok vznik pracovného pomeru na neurčitý čas.

Pracovný pomeru na dobu určitú končí uplynutím času, na ktorý bol dojednaný, a to bez toho, aby bol potrebný ďalší úkon zo strany zamestnávateľa. Ak uplynula doby, ktorú si účastníci pracovného pomeru dohodli ako dobu trvania pracovného pomeru, pracovný pomer končí, pričom ak trvanie pracovného pomeru závisí od iných okolností ( napr. materská alebo PN iného zamestnanca) , v záujme istoty právnych vzťahov by zamestnávateľ mal zamestnanca o tejto skutočnosti /okolnosti informovať .AK nedošlo k skutočnosti alebo udalosti, ktorou je ohraničené trvanie pracovného pomeru na dobu určitú, zamestnávateľ nemôže ukončiť pracovný pomer so zamestnancom len na základe oznámenia, ale len spôsobmi podľa Zákonníka práce, t.j. napr. dohodou alebo výpoveďou.

27.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy