Opätovné dohodnutie pracovného pomeru na dobu určitú

poradňaporadňa

Ako možno uzavrieť pracovný pomer so starobným dôchodcom, s ktorým sme doteraz uzatvárali pracovný pomer na dobu určitú. K 30.6.2010 bude celková doba trvania jeho pracovného pomeru v našej spoločnosti 3 roky. Posledné predĺženie pracovného pomeru bolo dohodnuté na obdobie od 1.1.2010 do 30.6.2010.

Poradňa: Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Z uvedeného vyplýva možnosť jedného alebo dvoch predĺžení pracovného pomeru v rámci dvoch rokov. Ak by došlo k porušeniu tejto podmienky, jednalo by sa o uzavretie pracovného pomeru na neurčitý čas.

Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu stanovených v ustanoví § 48 zákonníka práce, a to najmä zastupovanie zamestnanca, vykonávanie prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku, vykonávanie prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),vykonávania prác, pre ktoré sa vyžaduje vzdelanie umeleckého smeru, vykonávania prác tvorivého zamestnanca vedy, výskumu, vývoja. Dôvod ba takéto predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru sa uvedie v pracovnej zmluve.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy