Skočenie pracovného pomeru na dobu určitú a jeho predĺženie na neurčito

poradňaporadňa

V roku 2002 som nastúpila do zamestnania. Zmluvu som dostala na dobu určitú na zastupovanie pani XY. V auguste 2003 som nastúpila na MD. Odvtedy som bola nepretržite na MD pripadne RD s ďalšími 2 deťmi. Pri nástupe do prace po RD som ukončila pracovný pomer dohodou na žiadosť zamestnávateľa. Po týždni mi zamestnávateľ oznámil, že mi nevyplatí zostatok dovolenky za tie roky, nakoľko môj pracovný pomer bol na dobu určitú a skončil vrátením sa pani XY do zamestnania. Nemal mi dať výpoveď po jej nástupe do prace? Ak mi nebola daná iná zmluva po jej návrate a ani výpoveď znamená to automaticky koniec pracovného pomeru, alebo sa mi automaticky mení zmluva na dobu neurčitú?

Poradňa: Pracovný pomeru na dobu určitú končí uplynutím času, na ktorý bol dojednaný, a to bez toho, aby bol potrebný ďalší úkon zo strany zamestnávateľa. Ak uplynula doby, ktorú si účastníci pracovného pomeru dohodli ako dobu trvania pracovného pomeru, pracovný pomer končí a preto nie je potrebné ukončovať pracovný pomer dohodou, a v prípade, ak je dohoda datovaná po udalosti, na základe ktorej došlo ku skončeniu pracovného pomeru, dohoda nie je ani možná, lebo nie je možné ukončiť pracovný pomer, ktorý už zanikol.

Odlišná situácia nastane vtedy, ak po uplynutí dohodnutej doby trvania pracovného pomeru zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa v práci bez toho, že by sa s ním dohodol na ďalšom trvaní pracovného pomeru, mení sa tento pracovný pomer na pracovný pomer uzavretý na neurčitý čas.

Základnou podmienkou zmeny pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu na pracovný pomer uzavretý na neurčitý čas je teda skutočnosť, že zamestnanec aj po uplynutí dohodnutej doby pokračoval vo vykonávaní prác, avšak za predpokladu, že zamestnávateľ o tom vedel. Ak zamestnanec túto prácu vykonával aj po uplynutí dohodnutej doby, avšak bez vedomia zamestnávateľa, prípadne napriek jeho zákazu, k zmene pracovného pomeru nedôjde. Na pokračovanie v práci s vedomím zamestnávateľa stačí, aby o ďalšom výkone práce zamestnanca vedel jeho nadriadený vedúci zamestnanec, nemusí o ňom vedieť aj štatutárny orgán zamestnávateľa.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy