Pracovný pomer sa môže automaticky predĺžiť z doby určitej na neurčitú

Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. Zdroj: photl.com

Pracovný pomer na dobu určitú mi skonči 31. marca 2013. V prípade, ak mi zamestnávatel nestihne predložit novú pracovnú zmluvu na podpis a zadá mi prácu na daľší mesiac, je to považované za predĺženie pracovnej zmluvy?

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú, končí sa uplynutím dojednanej doby. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú. V takomto prípade pracovný pomer naďalej trvá za nezmenených podmienok s tým, že zo zákona dochádza k zmene trvania pracovného pomeru na dobu neurčitú.

Zákon nevyžaduje v takomto prípade, aby zamestnanec aj zamestnávateľ vykonali aj písomnú zmenu pracovnej zmluvy, t.j. ani jedna zmluvná strana nemá povinnosť takúto zmenu dohodnúť a podpísať. Ak by sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli inak, t.j. na predĺžení trvania pracovného pomeru na inú dobu ako na neurčitú, jednalo by sa o dohodu o zmene pracovných podmienok, pričom zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a táto povinnosť mu vyplýva z ustanovenia § 54 Zákonníka práce.

Každý jednotlivý prípad, v ktorom má dôjsť k automatickému predĺženiu pracovného pomeru na dobu neurčitú, treba posudzovať individuálne; ak zamestnávateľ zamestnancovi prideľuje aj naďalej prácu podľa pracovnej zmluvy a zamestnanec túto prácu vykonáva, pričom sa nedohodli, že pracovný pomer sa predlžuje len do určitého času, dochádza k predĺženiu na dobu neurčitú.

Ak  sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru na dobu určitú dostaví na pracovisko alebo vykonáva prácu, pričom zamestnávateľ s týmto nesúhlasil ani mu nedal na takýto výkon pokyn, nemožno túto situáciu považovať za predĺženie pracovného pomer na dobu neurčitú, lebo sa nejedná o pokračovanie vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Pomer Predĺženie Doba Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy