Musí mi zamestnávateľ zmeniť zmluvu na dobu neurčitú?

Ak neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na dobu určitú, pracovný pomer je uzatvorený na dobu neurčitú.Ak neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na dobu určitú, pracovný pomer je uzatvorený na dobu neurčitú. Zdroj: photl.com

Je zamestnávateľ povinný mi predĺžiť pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, ak som u neho zamestnaná od 1. februára 2008 a zmluva mi bola predĺžená dodatkom k pracovnej zmluve už dvakrát a to v roku 2010 a 2012. V poslednom dodatku mi pracovný pomer končí dňa 01.02.2014. Ak v tom čase budem na rodičovskej dovolenke môže so mnou zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer na základe doby určitej alebo je povinný mi pracovnú zmluvu predĺžiť už na dobu neučitú?

Poradňa: Pokiaľ je pracovný pomer na dobu určitú dojednaný v súlade so zákonom, skončí sa uplynutím dojednanej doby. Zamestnávateľ nemá pri jeho skončení povinnosť predĺžiť pracovný pomer na dobu neurčitú. Vo vyššie uvedenom prípade je potrebné skúmať, či Zákonník práce v čase dojednania pracovného pomeru a v čase jeho predĺženia dovoľoval dojednať pracovný pomer na dobu určitú a či boli splnené podmienky na platné predĺženie pracovného pomeru na dobu určitú.

V priebehu roka 2010 došlo k zmene zákona. Pôvodne bolo možné pracovný pomer v rámci troch rokov predĺžiť najviac jeden krát, pričom však dĺžka trvania nemohla presiahnuť tri roky, takže je možné, že už pri prvom predĺžení pracovného pomeru neboli splnené zákonné podmienky na predĺženie na dobu neurčitú. Zákon však dovoloval predĺžiť pracovný pomer aj nad tri roky, a to z konkrétnych v zákone stanovených dôvodov (napr. zastupovanie zamestnanca) alebo o určitých skupín zamestnancov (napr. tvorivý zamestnanec vedy a výskumu).

Zmena zákona v priebehu roka 2010 stanovila, že pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky a  predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát a opäť stanovila konkrétne dôvody, kedy je možné vykonať aj ďaľšie predĺženie. Pracovné pomery na určitú dobu uzatvorené pred touto zmenou sa mali skončiť uplynutím doby, na ktorú boli dohodnuté. Samozrejme za predpokladu, že pri ich uzatvorení boli splnené zákonné podmienky. Následne, k ďaľšiemu predlženiu pracovného pomeru malo dôjst v roku 2012, kedy bolo možné pracovný pomer na určitú dobu dohodnúť najdlhšie na tri roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť pracovný pomer bolo možné v rámci troch rokov najviac trikrát.

Napriek všetkým vyššie uvedeným zmenám v zákone platí, že ak neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na dobu určitú, pracovný pomer je uzatvorený na dobu neurčitú. V prípade opísanom vyššie je možné len predpokladať, že  pri predĺženiach pracovného pomeru na dobu určitú neboli splnené zákonné podmienky, a preto je pracovný pomer uzatvirený na dpbuý neurčitú. V takomto prípade pracovný pomer neskončí uplynuitím dojednanej doby, ale bude pokračovať, a to aj v čase, kedy bude zamestnankyňa na materskej alebo rodičovskej dovolenke.       

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Na Zmluva Zmluvy Predĺženie Neurčitú Dobu Neurčito
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy