Školenia a schôdze mimo pracovného času zamestnanca

poradnaporadna

Pracujem ako zdravotná sestra, mám 12h. pracovnú zmenu. Zamestnávateľ raz do mesiaca dáva v čase môjho osobného voľna rôzne schôdze. Núti ma v čase voľna na schôdze chodiť. Cestujem a dochádzam 60 km do BA. Keď neprídem, hrozí mi pokarhanie a krátenie peňazí. Chcem sa teda spýtať, či má zamestnávateľ na toto právo, kedy mi môže siahnuť na peniaze a aký by mal byť odpočinok po nočnej zmene.

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín. Tento odpočinok možno skrátiť až na osem hodín zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých opravárskych prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach. Ak zamestnávateľ skráti minimálny odpočinok je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi do 30 dní rovnocenný nepretržitý náhradný odpočinok.

 

Ak sa zamestnanec zúčastňuje schôdzí, ktoré organizuje zamestnávateľ, považuje sa tento čas za výkon práce., t.j. za prácu nadčas. Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien.

 

Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Za prácu nadčas patrí zamestnancovi mzda a mzdové zvýhodnenie vo výške 25% jeho priemerného zárobku. Ak zamestnanec čerpá náhradné voľno za prácu nadčas, mzdové zvýhodnenie mu nepatrí.

 

12.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Nadcas Pracovná zmena
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy