Neospravedlnená neprítomnosť v práci

poradnaporadna

Aké sú všetky dôsledky pre zamestnanca pri udelení absencie? Môže byť zamestnancovi daná absencia -ak vopred ústne aj písomne a opakovane zamestnávateľovi oznámil, že počas víkendu nepríde do práce a žiadal, aby bola urobená zmena v rozpise pracovných zmien. Podotýkam ,že o mimoriadnej tzv. nepretržitej prevádzke i počas víkendu zamestnanec nebol informovaný (bol na dovolenke) a ani nepodpisoval súhlas s nepretržitou prevádzkou. Môže zamestnávateľ v takomto prípade požadovať náhradu škody od zamestnanca?

Poradňa: Zamestnancovi sa prerušuje povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti v období, v ktorom má neospravedlnenú neprítomnosť v práci.

 

Ak je pracovný režim zamestnanca organizovaný formou práce na pracovné zmeny, začiatok a koniec pracovného času a rozvrh pracovných zmien určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov a oznámi to písomne na mieste u zamestnávateľa, ktoré je zamestnancovi prístupné. Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň. Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť čas potrebný na osobnú očistu po skončení práce, ktorý sa zamestnancovi započíta do pracovného času. Zamestnávateľ je povinný povoliť zamestnancovi na jeho žiadosť zo zdravotných dôvodov alebo z iných vážnych dôvodov na jeho strane vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo ju s ním za tých istých podmienok dohodnúť v pracovnej zmluve, len ak to prevádzka zamestnávateľa dovoľuje.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy