Zo živnosti na TPP. Ako žiadať zamestnávateľa?

poradňaporadňa

Robím pod agentúrou živnostníka u firmy v automobilovom priemysle. Mám nárok na mesačné prémie, tak ako ostatní kmeňoví zamestnanci firmy? Mám nárok sa zamestnať priamo pod firmu, keď tam pracujem už sedem mesiacov na tom istom pracovnom mieste? Firma túto možnosť odmieta, že povolený stav zamestnancov je plný, ale pritom prac. miesto držia prostredníctvom agentúry. Prečo asi?

Poradňa: V prípade opísanom vyššie sa vzťah nebude spravovať Zákonníkom práce, ale bude posudzovaný ako obchodnoprávny vzťah medzi živnostníkom - dodávateľom a podnikateľom - odberateľom , ktorá sa spravuje podmienkami spolupráce, ktoré si vzájomne dohodnú v zmluve. Živnostník vystupuje ako dodávateľ služieb alebo produktov a spôsob odmeňovania musí byť dojednaný v zmluve.

Za závislú prácu, ktorá je vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, sa považuje výlučne osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností.

Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislou prácou nie je podnikanie alebo iná zárobková činnosť založená na zmluvnom občianskoprávnom alebo zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.

Osobám, ktorí vykonávajú práce pre zamestnávateľa v pozícii odberateľa nevzniká právny nárok na uzatvorenie pracovnej zmluvy.


19.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy