Rozdeľovanie prostriedkov zo sociálneho fondu

poradnaporadna

Zamestnávateľ poskytuje príspevok z fondu v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania ustanovenou osobitným predpisom 10) pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov alebo obdobných pracovných vzťahov.
Chcela by som sa spýtať na Váš názor na konanie zamestnávateľa v nasledujúcom prípade: Zamestnávateľ na konci roku rozdeľuje prostriedky zo sociálneho fondu svojím zamestnancom vo forme darčekových poukážok, pričom diferencuje zamestnancov podľa výšky mzdy, od ktorej závisí výška odvodu do sociálneho fondu. Zamestnanci s vyššími mzdami tak dostanú darčekové poukážky vo vyššej hodnote, častokrát aj v trojnásobne vyššej, ako zamestnanci s nižšími mzdami.
Taktiež zamestnávateľ diferencuje zamestnancov – pokiaľ ide o hodnotu darčekových poukážok zo sociálneho fondu – podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Dá sa toto konanie zamestnávateľa pri rozdeľovaní prostriedkov zo sociálneho fodnu vysvetliť ako konanie v rozpore s vyššie uvedeným paragrafom zákona o sociálnom fonde?

Poradňa:Dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania spočíva v zákaze diskriminácie z dôvodu pohlavia, náboženského vyznania alebo viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia.

Postup popísaný v otázke považujeme za spôsob rozdeľovania tzv. zamestnaneckých benefitov stanovený interným predpisom zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy