Poberateľka daňového bonusu a odpracovanie celého mesiaca

poradnaporadna

Pracujem ako opatrovateľka v neziskovej organizácii. Bohužiaľ nastala situácia, že momentálne pre mňa vedúca nemá prácu. Môžte mi poradiť, čo mám robť? Vedúca mi odpovedala, že nevie, čo má teraz robiť a išla na dovolenku. Ako to bude s výplatou - moja hrubá mzda je 303 eur. Poraďte mi ako sa mám brániť, lebo sa cítim pod tlakom. Som poberateľka daňového bonusu a keď neodpracujem celý mesiac, tak ho nedostanem. Mám 14 r. dcéru a som samoživiteľka..

Poradňa: V prvom rade upozorňujeme, že vo vyjadrení budeme vychádzať z predpokladu, že práca ošetrovateľky je vykonávaná v pracovnom pomere na základe pracovnej zmluvy medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, je zamestnávateľ povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi a pracovnou zmluvou. Ak zamestnávateľ neprideľuje zamestnancovi prácu, jedná o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3. podľa ktorého, ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa ako sú vymedzené v predchádzajúcich ustanoveniach Zákonníka práce ( t.j. napr. prechodný nedostatok surovín, nepriaznivé poveternostné vplyvy a pod. ) zamestnávateľ poskytne zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ak zamestnávateľ mzdu nevyplatí v riadnom výplatnom termíne, je potrebné zamestnávateľa písomne vyzvať na splnenie povinnosti vyplatiť mzdu, prípadne aj podať sťažnosť na inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa podľa §150 ods. 2 .

Ak zamestnávateľ v určenom čase mzdu nevyplatí, odo dňa jej splatnosti sa dostáva voči zamestnancovi do omeškania. Zamestnancovi prináležia až do dňa riadneho zaplatenia mzdy úroky z omeškania v zmysle § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Nevyplatenie mzdy a odstupného je trestným činom podľa § 214 Trestného zákona.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy