Práca na výletnej lodi a pracovná zmluva

poradnaporadna

Necelé 3 mesiace som bol zamestnancom slovenskej firmy na výletnej lodi. V pracovnej zmluve mám uvedený pracovný čas 40 hodín týždenne. V skutočnosti môj pracovný čas bol 72 hodín týždenne, čiže 7 dní v týždni cca 10 hodín denne. Hneď pri nástupe na pracovisko nám zamestnávateľ oznámil, že na zákonník práce môžeme zabudnúť, pretože podľa zákonníka práce sa na lodi pracovať nedá. Okrem toho, po nástupe na pracovisko som sa dozvedel, že dohodnutý plat mi bude vyplácaný v dvoch čiastkach. Minimálna mzda mi bola vyplácaná vo forme riadneho platu zatiaľčo zvyšná väčšina sumy mi bola vyplatená vo forme diet. Rád by som vedel, či môžem žiadať od zamestnávateľa určitú náhradu za pracovné podmienky, ktoré boli na pracovisku. Mám sa obrátiť na inšpektorát práce?

Poradňa: V zmysle § 43 Zákonníka práce, v pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť druh práce a jeho stručnú charakteristiku, miesto výkonu práce a mzdové podmienky ako aj ďalšie podmienky ako výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. Ak zamestnanec vykonáva prácu na príkaz zamestnávateľa nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien, jedná sa o prácu nadčas, za ktorú má zamestnanec zvyčajne nárok na mzdu za prácu nadčas podľa ustanovenia § 121 ods. 1 Zákonníka práce.

Za prácu nadčas patrí zamestnancovi mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25% jeho priemerného zárobku. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí. Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno počas troch kalendárnych mesiacov alebo v inak dohodnutom období po výkone práce nadčas, patrí zamestnancovi mzdové zvýhodnenie. V súlade s ustanovením § 121 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ sa môže písomne dohodnúť s vedúcim zamestnancom, so zamestnancom, ktorý vykonáva koncepčné, systémové, tvorivé, metodické alebo obchodné činnosti, riadi, organizuje alebo koordinuje zložité procesy alebo rozsiahle súbory veľmi zložitých zariadení, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná práca nadčas, najviac však v úhrne 150 hodín ročne. V týchto prípadoch zamestnancovi za prácu nadčas nepatrí mzda vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas a nemôže za túto dobu čerpať náhradné voľno.

Ak zamestnávateľ nevyplatil zamestnancovi mzdu a mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas i keď boli dané zákonné predpoklady na jej vyplatenie, zamestnanec sa môže domáhať vyplatenia dlžnej sumy vrátane úrokov z omeškania cestou súdu. Súčasne, podľa § 214 Trestného zákona, nevyplatenie mzdy a odstupného zakladá trestnoprávnu zodpovednosť štatutárneho orgánu právnickej osoby alebo fyzickej osoby zamestnávateľa. Kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

Ako je uvedené vyššie, mzdové podmienky a výplatné termíny sú súčasťou pracovnej zmluvy, preto zamestnávateľ nemá možnosť svojvoľne zmeniť spôsob odmeňovania. Tzv. diety, ako je uvedené v otázke, sa vyplácajú v prípade pracovnej cesty. Zamestnávateľ má však povinnosť zabezpečovať zamestnancom stravovanie najmä poskytovaním jedného jedla vrátane nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení , v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom tretej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby. Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Ak zamestnávateľ nezabezpečí stravovanie v stravovacom zariadení, zvyčajne poskytuje zamestnancom príspevok na stravu vo forme stravných lístkov. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je 2,70 EUR , t.j. 75% z 3,60 EUR.Z tejto sumy 55% uhrádza zamestnávateľ, na časť sumy zamestnávateľ môže prispievať zo sociálneho fondu a zvyšok sumy uhrádza zamestnanec formou zrážky zo mzdy.

Zákonník práce ukladá zamestnancovi povinnosť vytvárať priaznivé pracovné podmienky pre zamestnanca, ale forma kompenzácie medzi zamestnancom a zamestnávateľom za nepriaznivé pracovné podmienky nie je stanovené. V prípade porušenia povinností zamestnávateľa z pracovnoprávnych vzťahov má zamestnanec v súlade s §150 ods. 2 možnosť podať sťažnosť na inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy