Práca v zahraničí cez agentúru dočasného zamestnávania. Na čo si dávať pozor?

Formulár PD A1 z dôvodu vyslania sa môže vystaviť maximálne na obdobie dvoch rokov. Formulár PD A1 z dôvodu vyslania sa môže vystaviť maximálne na obdobie dvoch rokov. Zdroj: thinkstock.com

V zahraničí pracujem cez agentúru dočasného zamestnávania. Pracovnú zmluvu mám vždy vystavenú na pol roka. Najnovší dodatok som podpísal 30. júna 2014 a mal by trvať až do 31. decembra tohto roka. Agentúra však prišla s tým, že mi končí platnosť dokladu PD A1 a musia so mnou prerušiť pracovný pomer minimálne na 2 mesiace. Čo robiť v takomto prípade?

Poradňa: Ak sa občan SR rozhodne hľadať si prácu prostredníctvom agentúry, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním zamestnania v zahraničí, mal by si zisť, či má na takúto činnosť oficiálne povolenie, ktoré vydáva Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Na ich internetovej stránke je uverejnený zoznam agentúr dočasného zamestnávania (ADZ).

ADZ musí s občanom uzatvoriť písomnú dohodu o sprostredkovaní zamestnania a informovať ho o jeho právach a povinnostiach. Medzi podmienkami nesmie chýbať ani spôsob a podmienky zdravotného a sociálneho poistenia.

Medzi občanom a agentúrou dočasného zamestnávania sa uzatvára pracovná zmluva, v ktorej sa zamestnávateľ zaviaže zabezpečiť zamestnancovi dočasný výkon práce u užívateľského zamestnávateľa. Zároveň musí dohodnúť aj mzdové podmienky a podmienky jednostranného ukončenia výkonu práce pred uplynutím doby dočasného pridelenia.

Sociálne poistenie

Občan, ktorý odíde pracovať do zahraničia, môže zostať poistený v systéme sociálneho zabezpečenia vo svojej domovskej krajine. To znamená, že bude platiť príspevky do sociálneho zabezpečenia na Slovensku. V takomto prípade bude považovaný za vyslaného pracovníka. Má to aj svoje výhody, po odchode do dôchodku nevzniknú problémy s poisťovňami z rôznych krajín.

Ak teda chce byť občan poistený v systéme sociálneho zabezpečenia na Slovensku, bude potrebovať formulár PD A1. Maximálne je ho však možné získať na obdobie 2 rokov. Počas pobytu v zahraničí môžu občana kedykoľvek požiadať príslušné orgány o predloženie formuláru PD A1.

„Formulár PD A1 z dôvodu vyslania sa môže vystaviť maximálne na obdobie dvoch rokov. Keď sa zamestnancovi skončí obdobie vyslania, pre toho istého zamestnávateľa a ten istý členský štát sa nemôže povoliť žiadne nové obdobie vyslania, pokiaľ neuplynuli minimálne dva mesiace odo dňa skončenia predchádzajúceho obdobia vyslania, ak by sa novým vyslaním mala prekročiť celková dĺžka vyslania 24 mesiacov,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak sa občan nebudete vedieť preukázať formulárom PD A1, je možné, že bude musieť v hostiteľskej krajine začať odvádzať príspevky do systému sociálneho zabezpečenia. Platný formulár PD A1 musí hostiteľská krajina uznať.

Vyslanie maximálne na 2 roky

Ak je od začiatku jasné, že v zahraničí bude občan pracovať viac ako 2 roky, je potrebné požiadať o výnimku, aby mohol ostať poistený v rámci svojho domáceho systému sociálneho zabezpečenia počas celého vyslania. Takéto výnimky sa udeľujú na individuálnej báze, vyžadujú si súhlas príslušných orgánov predmetných krajín a sú platné iba počas stanoveného obdobia.

Ak sa neuplatní výnimka, maximálna dĺžka domáceho sociálneho poistenia je teda obmedzená na 2 roky. Po uplynutí tejto lehoty môže občan naďalej pracovať v zahraničí. Bude však musieť prejsť do miestneho systému sociálneho zabezpečenia a odvádzať doň príspevky.

„V prípade, ak by zamestnanec vykonával činnosť aj po uplynutí obdobia, na ktoré bol vystavený PD A1 z dôvodu vyslania, začal by podliehať v oblasti sociálneho zabezpečenia legislatíve členského štátu výkonu činnosti a jeho zamestnávateľ by si plnil odvodové povinnosti v zmysle legislatívy členského štátu výkonu činnosti,“ hovorí Peter Višváder.

Ak sa chce občan vyhnúť prechodu do systému sociálneho zabezpečenia hostiteľskej krajiny, musí sa vrátiť domov aspoň na 2 mesiace.

„Vzhľadom na to, čo uvádza čitateľ, je uvedené tvrdenie ADZ, že vo vzťahu k tomu istému štátu, daný zamestnanec nemôže vykonávať svoju činnosť po uplynutí dvoch rokov s  využitím inštitútu vyslania, pravdivé. Ak ADZ bude spĺňať podmienky vyslania, tak je možné, aby sa dotknutý zamestnanec vrátil po dvoch mesiacoch na pôvodné miesto na základe uplatnenia inštitútu vyslania, t.j. naďalej aby bol poistený na území Slovenska,“ hovorí Višváder zo Sociálnej poisťovne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Poistenie Sociálne poistenie Práca v zahraničí Agentúra dočasného zamestnávania ADZ Sociálny systém
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy