Agentúrnym zamestnávateľom hrozí odobratie licencie

Až 848 agentúrnym zamestnávateľom hrozí odobratie licencie.Až 848 agentúrnym zamestnávateľom hrozí odobratie licencie. Zdroj: thinkstock.com

Na Slovensku existuje veľké množstvo agentúr dočasného zamestnávania, preto dostali nariadenie doručiť správu o svojej činnosti. Avšak z viac ako tisíc agentúr si svoju povinnosť splnilo iba necelých tristo. Voči ostatným sa začalo správne konanie.

Ku koncu minulého roka malo platné povolenie na vykonávanie činnosti až 1037 agentúr dočasného zamestnávania (ADZ), z nich len 297 doručilo na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) správu o svojej činnosti, 740 si svoju povinnosť nesplnilo a hrozí im odobratie licencie.

"Ústredie začalo správne konanie až voči 848 subjektom vo veci zrušenia povolenia na výkon činnosti ADZ v zmysle zákona o službách zamestnanosti," informoval hovorca ÚPSVaR Peter Zeman.

ADZ mali do konca marca poslať ÚPSVaR správu o svojej činnosti, inak im po prvýkrát v tomto roku za nesplnenie povinnosti hrozí sankcia, vrátane odobratia licencie. ÚPSVaR týmto spôsobom zhromažďuje nielen štatistické údaje o počte takto zamestnaných pracovníkov a o projektoch agentúr, ale aj o tom, ktoré agentúry aktívne pôsobia na trhu práce, a ktoré sú pasívne napriek tomu, že majú vydanú licenciu.

Hrozba sankcie by mala vyčistiť trh od agentúr, ktoré svoje služby už neposkytujú, alebo si povinnosti riadne neplnia. Ústredie v uplynulom období v spolupráci s Národným inšpektorátom práce (NIP) riešilo podania občanov na činnosť agentúr. Pri svojich kontrolách viackrát zistili nevyhovujúce pracovné prostredie, mzdové podmienky aj nedodržiavanie Zákonníka práce.

"Dohody medzi agentúrami a ich zamestnancami nemali všetky povinné náležitosti, ďalej pracovné podmienky u agentúrnych zamestnancov neboli rovnaké ako u porovnateľného zamestnanca užívateľského zamestnávateľa. NIP za najzávažnejšie pochybenie agentúr považuje zaradenie agentúrnych zamestnancov, pokiaľ ide o ich nároky na odmenu, na nižší stupeň náročnosti práce, než v skutočnosti vykonávali," priblížila hovorkyňa NIP Slavěna Vorobelová.

Inšpektoráty práce v rámci mimoriadnej previerky navrhli uloženie pokút v celkovej výške 30.960 eur. Agentúrni zamestnanci si svoje mzdové nároky môžu uplatniť u agentúrneho zamestnávateľa, prípadne aj na súde.

Viac o téme: Domáce Správa Úrad práce Zamestnávanie Činnosť Agentúry Agentúrny zamestnávatelia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy