Mám sa vrátiť po PN-ke do práce, keď prácu nebudem zvládať?

Zamestnávateľ môže zamestnanca preradiť na inú prácu zodpovedajúcu jeho zdravotnej spôsobilosti na prácu.Zamestnávateľ môže zamestnanca preradiť na inú prácu zodpovedajúcu jeho zdravotnej spôsobilosti na prácu. Zdroj: photl.com

Od septembra 2013 som práceneschopná a mám podanú žiadosť o invalidná dôchodok. Čakám na vyjadrenie sociálnej poisťovne a neviem, či mám napriek pretrvávajúcim zdravotným problémom nastúpiť do práce. Ako dlho môžem ostať PN? Kvôli zdravotným problémom už nebudem môcť ísť pracovať na pôvodné miesto a na 8-hodinovú pracovnú dobu. Skúsila by som sa dohodnúť so svojim zamestnávateľom, aby som mohla pracovať na 4 hodiny denne, ak to budem zvládať.

 

Poradňa: Podporné obdobie, počas ktorého Sociálna poisťovňa vypláca nemocenské, je 52 týždňov. Zamestnanec môže  byť uznaný za dočasne neschopného práce aj  počas dlhšej doby a o trvaní práceneschopnosti rozhoduje lekár.

Rozhodnutie Sociálnej poisťovne o miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a s tým spojené priznanie invalidného dôchodku nemá automaticky za následok skončenie pracovného pomeru ani zmenu pracovného zaradenia zamestnanca.

Ak sa zamestnanec po skončení práceneschopnosti vráti do zamestnania, zamestnávateľ je povinný ho zaradiť na pôvodnú prácu a pracovisko a ak takéto zaradenie nie je možné, je povinný ho zaradiť na prácu podľa pracovnej zmluvy. Súčasne platí, že zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo

b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Ak zamestnanec po skončení PN predloží zamestnávateľovi žiadosť o preradenia spolu s lekárskym posudkom, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ musí zamestnanca preradiť na inú prácu zodpovedajúcu jeho zdravotnej spôsobilosti na prácu.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď alebo sa môže so zamestnancom dohodnúť na skončení dohodou. V jednom aj  druhom prípade má zamestnanec nárok na odstupné. Viac o skončení pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov sme písali v článku Ak nevládzte pracovať na pôvodnom mieste,  nedávajte výpoveď.

Ak  bude zamestnanec uznaný na invalidného, stane sa v zmysle Zákonníka práce zamestnancom so zdravotným postihnutím, ktorému  zamestnávateľ bude môcť dať výpoveď len so súhlasom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zdravotné problémy Preradenie PN PN-ka Dlhodobo PN Čiastočný invalid
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy