Nemôžem ďalej pracovať. Dostanem odstupné?

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu. Zdroj: photl.com

Som zamestnaný od 7. januára 2013 a v septembri minulého roka som mal pracovný úraz. Som stále práceneschopný, ale chcem ukončiť pracovný pomer, pretože následky úrazu mi nedovoľujú vykonávať ďalej toto zamestnanie. Chcem sa spýtať, či mám nárok na odstupné a ak áno, v akej výške?

Poradňa: Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ale nárok na odstupné mu nevznikne. Nárok na odstupné totiž nikdy nevzniká v prípade výpovede danej zamestnancom.  Ak sa má pracovný pomer skončiť zo zdravotných dôvodov, nárok na odstupné prípadne na náhradu mzdy vznikne len pri dodržaní určitého postupu. 

Ak zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať svoju prácu a táto skutočnosť je potvrdená lekárskym posudkom, môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu a predložiť mu lekársky posudok. Po návrate do zamestnania po dlhodobej práceneschopnosti zamestnávatelia zvyknú sami posielať zamestnancov na lekárske prehliadky. Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Výpoveď možno dať zamestnancovi iba vtedy, ak nie je možnosť ho ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.  

Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru  (dohodou alebo výpoveďou)  a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce. Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť ho zamestnávateľovi. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí  byť písomné, zamestnanec  v ňom  musí skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho doručiť, inak je neplatné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Práca Úraz Výpoveď Neschopnosť Odstupné Pracovná Invalidita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy