Monitoring zamestnancov: Má zamestnávateľ právo kontroly cez kameru?

Ak sa zamestnávateľ rozhodne vykonávať monitoring zamestnancov, musí ich o tom dopredu upozorniť.Ak sa zamestnávateľ rozhodne vykonávať monitoring zamestnancov, musí ich o tom dopredu upozorniť. Zdroj: thinkstock.com

Chcem sa opýtať, na čo slúži kamerový systém v sklade? Môže ma nadriadený zo svojho bytu sledovať na kamere a vyvolávať na služobný telefón a pýtať sa, kde sú ľudia, že nikoho nevidí na sklade. Nie je to trestne?

Poradňa: Ochrana súkromia je garantovaná v Ústave  St v čl. 19, ods. 3 , v zmysle ktorého „Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.“ 

Zákaz zhromažďovania informácií za účelom ochrany súkromia však nie je absolútny a jeho mantinely v pracovnoprávnych vzťahoch nachádzame v Zákonníku prácu.

Ochrana súkromia zamestnanca bola pôvodne upravená v Zákonníku práce v čl. 11 Základných zásad, ktoré deklarovali, že zamestnávate nemôže bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho sleduje bez toho, aby bol na to upozornený, alebo kontroluje listové zásielky adresované zamestnancovi ako súkromnej osobe. Ak je u zamestnávateľa zavedený kontrolný mechanizmus, je zamestnávateľ povinný informovať zamestnanca o rozsahu kontroly a spôsoboch jej uskutočňovania.

Táto zásada bola posilnená, keď sa ochrana súkromia zamestnanca presunula z časti deklarujúcej zásady Zákonníka práce a od 1. januára 2013 tvorí obsah § 13 ods. 4 Zákonníka práce, v zmysle ktorého „zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.“

Kontrola alebo tzv. monitoring zamestnancov môže byť vykonávaný len na pracovisku alebo v spoločných priestoroch zamestnávateľa  a len ak existujú vážne dôvody spočívajúce v osobitnej povahe činností zamestnávateľa.

Zákon súčasne požaduje, aby zamestnanci boli vopred upozornení na existenciu a spôsob monitoringu, ktorý môže byť realizovaný viacerými spôsobmi a to napr. videokamerou, záznamom telefonických hovorov z telefónnych liniek zamestnávateľa, kontrolou emailov z pracovnej emailovej adresy a pod.

Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať výkon kontroly so zástupcami zamestnancova to najmenej v rozsahu informácií o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia a dobe trvania a súčasne zamestnávateľ musí vopred zamestnancov informovať o výkone kontroly. Zákon nestanovuje formu, akou musí byť prerokovanie so zástupcami zamestnancov realizované ani formu, akú musí mať informácia poskytnutá zamestnancom, ale v záujme zachovania istoty a pre vylúčenie pochybností a sporov v budúcnosti sa doporučuje zaznamenať body prerokovania a prezenčnú listinu z prerokovania ak aj záznam informácie poskytnutej zamestnancom, na ktorom zamestnanci potvrdia, že boli  o monitorovaní informovaní.

Ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov a zákon vyžaduje prerokovanie so zástupcami zamestnancov, Zákonník práce v ust. § 12 ods. 2 uvádza, že zamestnávateľ môže konať samostatne.

Kontrola zamestnancov je nástrojom, ktorý umožňuje zamestnávateľovi z vážnych dôvodov (napr. na ochranu svojich majetkových hodnôt ) realizovať monitoring zamestnancov, pričom výkon práv zamestnávateľa musí byť v rovnováhe s právom zamestnanca na ochranu súkromia. Ak sa zamestnanec domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené tým, že zamestnávateľ nedodržal povinnosti stanovené Zákonníkom práce, môže sa domáhať ochrany na  súde.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Kamera Zamestnanec Kamerový Systém Sledovanie Monitoring
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy