Z vrátnice do výroby. Mohli ma preradiť na inú prácu?

Obsah pracovnej zmluvy nie je možné jednostranne meniť a na preradenie zamestnanca a tým aj na  zmenu jeho pracovnej zmluvy je potrebný súhlas zamestnanca aj zamestnávateľa.Obsah pracovnej zmluvy nie je možné jednostranne meniť a na preradenie zamestnanca a tým aj na zmenu jeho pracovnej zmluvy je potrebný súhlas zamestnanca aj zamestnávateľa. Zdroj: photl.com

Som zamestnaný od roku 2003 ako vrátnik/strážnik. Pracoval som iba nočné smeny. V januári mi vedúci oznámil, že buď pôjdem do výroby alebo už nemusím prísť večer do služby a namiesto mňa nastúpi iný pracovník z výroby, ktorý ma potrebnú kvalifikáciu, lebo v nočných zmenách firma potrebuje elektrikára. Vo výrobe ma zaradili na prácu v hlučnom prašnom a fyzicky náročnom prostredí a teraz som práceneschopný. Ako mám ďalej postupovať? Dostanem odstupné, ak mi zamestnávateľ dá výpoveď alebo mám dať výpoveď dohodou, pretože tuto prácu nemôžem vykonávať a ani nechcem?

Poradňa: Jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy je dojednanie o druhu práce a jeho stručná charakteristika. Obsah pracovnej zmluvy nie je možné jednostranne meniť a na preradenie zamestnanca a tým aj na  zmenu jeho pracovnej zmluvy je potrebný súhlas zamestnanca aj zamestnávateľa. Bez súhlasu zamestnanca môže zamestnávateľ vykonať preradenie len na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. Ak preradenie prebehlo bez súhlasu zamestnanca, zamestnávate porušuje jednu zo svojich základných povinností a to prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak zamestnanec nebude súhlasiť s preradením na inú prácu, zamestnávateľ ho k takejto práci nemôže nútiť. 

Ak  zamestnávateľ navrhoval zamestnancovi preradenie na  inú prácu, lebo zamestnanec sa stal na pôvodnom pracovnom mieste nadbytočným z dôvodu organizačných zmien u zamestnávateľa, tento dôvod je  výpovedným dôvodom na strane zamestnávateľa. Zamestnanec nemusí s navrhovanou prácou súhlasiť. Ak je zamestnancovi daná výpoveď z tohto dôvodu alebo ak je so zamestnancom uzatvorená dohoda o skončení pracovného pomeru, má pri skončení nárok na odstupné vo výške trojnásobku (v prípade výpovede) alebo štvornásobku ( v prípade skončenia dohodou) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej desať rokov.          

Vzhľadom na možné zmeny v požiadavkách na kvalifikačné predpoklady zamestnanca, na ktoré sa odvoláva zamestnávateľ, môže sa jednať aj o iné výpovedné dôvody. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď aj z iných dôvodov a to ak zamestnanec nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce (kvalifikačné predpisy stanovené v právnom predpise)  alebo ak bez zavinenia zamestnávateľa nespĺňa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom v jeho vnútornom predpise . (musí ísť o požiadavky, ktoré zamestnávateľ od zamestnanca vyžaduje v súvislosti s výkonom jeho konkrétnej práce pridelenej mu podľa pracovnej zmluvy alebo vyplývajúce z jeho funkcie. Ak je daná výpoveď zamestnávateľom z jedného z uvedených dôvodov, zamestnanec nemá nárok na odstupné.

Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez uvedenia dôvodu a rovnako môže kedykoľvek požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, nárok na odstupné však nevzniká.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Výroba Zmena Dohoda Výpoveď Podmienky Preradenie Pracovné Prostriedie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy