Preradenie na inú prácu počas plynutia výpovednej doby

poradnaporadna

Môže mi zamestnávateľ znížiť plat počas plynúcej výpovednej lehoty a poveriť ma manuálnymi (upratovacími) prácami? Do organizácie som bola prijatá na miesto referenta. Dôvodom výpovede boli organizačné zmeny.

Poradňa: Jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy, ktoré je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dojednať, je aj druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika. Následne, v zmysle ustanovenia § 54 Zákonníka práce, dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Zamestnávateľ nemôže jednostranne „prikázať“ zamestnancovi zmenu niektorej z náležitostí v pracovnej zmluve, môže mu takúto zmenu len navrhnúť, pričom zamestnanec nie je povinný uvedenú zmenu prijať. Dohoda o zmene pracovných podmienok, napr. vo forme dodatku k pracovnej zmluve, sa musí urobiť písomne. Nedostatok písomnej formy ale nespôsobuje jej neplatnosť, ale v záujme právnej istoty je dobré zmenu vykonať v písomnej forme, inak v budúcnosti môže byť problematické preukazovanie jej obsahu.

 

Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

 

Zamestnankyňa nie je povinná prijať ponuku zamestnávateľa na zmenu pracovnej zmluvy. Ak zamestnankyňa ponuku zamestnávateľa na zmenu dojednanej práce neprijme, zamestnávateľ je povinný jej ďalej prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak takúto prácu už pre zamestnanca nemá, t.j. vykonal organizačnú zmenu, v dôsledku ktorej sa stal zamestnanec nadbytočným, táto skutočnosť je dôvodom na výpoveď, ale v tom prípade patrí zamestnancovi odstupné. Ak počas výpovednej doby zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu podľa pracovnej zmluvy, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnancovi za čas trvania prekážky v práci patrí náhrada mzdy.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Preradenie na inu pracu Vypovedna doba
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy