Nárok na pracovné voľno na hľadanie novej práce

poradnaporadna

Zamestnanec, ktorý má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy počas výpovednej doby je povinný dokladovať hľadanie voľného pracovného miesta potvrdením z príslušnej organizácie, kde sa o prácu uchádzal?

 

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 ods. 2 písm. i), zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na vyhľadanie nového pracovného miesta pred skončením pracovného pomeru. Zamestnávateľ poskytuje pracovné voľno bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby. Ak ku skončeniu pracovného pomeru dochádza výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce( organizačné dôvody a zdravotné dôvody) zamestnávateľ poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby; pracovné voľno možno so súhlasom zamestnávateľa zlučovať.

 

V zmysle ustanovenia § 144 Zákonníka práce, každú prekážku v práci je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať tak, aby bol zrejmý dôvod aj trvanie prekážky v práci. Ak zamestnanec dôvod nepreukáže, zamestnávateľ nie je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci. Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní, požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a preukázať dôvod prekážky v práci vopred. Ak zamestnancovi nebol dôvod prekážky v práci známy vopred, musí upovedomiť zamestnávateľa bez zbytočného odkladu.

 

11.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Hladanie prace Pracovne volno
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy